НОВИНИ

От нашите пратеници: Петербург оплаква жертвите на атентата

И в Санкт Петербург започна голям траурен митинг в памет на жертвите. За загиналите и тяхната житейска съдба разказват специалните ни пратеници Цветана Кръстева и Илия Иванов.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
18:11, 06.04.2017
Чете се за: 02:04 мин.
По света

Хората се страхуват и се надяват за повече мерки за сигурност след това, което се случи в понеделник. Няколко хиляди души са се събрали на митинга, организиран от местните власти за да бъде консолидирано обществото след този атантат, който е най-големият в новата история на града. На сцената има представители на трите основни религиозни общности в града-християни, мюсюлмани и евреи.

В словото си губернатора на Санкт Петербург Георгий Поутавченко отправи послание към всички страни по света да си сътрудничат с Русия в борбата с тероризма.

Идентифицирани са всички 14 загинали при атентата в понеделник в метрото на Санкт Петербург. Сред тях е 22-годишният заподозрян извършител - Акбаржон Джалилов от Киргизстан. Той е бил разпознат от родителите си, които пристигнаха специално в града. Останалите 13 загинали са невинни граждани, предимно студенти.

След атентата Валентина Тимонина всеки ден идва пред импровизирания цветен мемориал край метростанцията на Сенния площад - пали свещичките, подрежда цветята. И търси отговор на въпроса кой с какво толкова е навредил, че да загинат невинни хора.

Валентина Тимонина, пенсионерка
"Съвсем невинни хора, млади момичета, които са искали да живеят да работят. И защо Петербург - даже не знам"

13 -те невинни жертви на взрива имат различни съдби, но всички - прекъснати изневиделица, на мнозина в началото на житейския им път. Повечето от загиналите са студенти, други са познати из цяла Русия. Като шампиона на страната по ръкопашен бой Денис Петров или знаменитата авторка на театрални кукли 50-годишната Ирина Медянцева. Преди да издъхне успяла да закрие с тялото си и така да спаси дъщеря си, с която пътували заедно.

20-годишният Максим Аришев дошъл да учи в Петербург от Казахстан. Студент в трети курс, искал е да стане програмист.

Виталий Аришев, баща на Максим
"Беше си купил самолетен билет за Казахстан, щеше да пътува за лятната ваканция, но за съжаление полетът сега ще бъде без него."

Именно върху Максим пада първото подозрение, че е извършител на атентата, защото тялото му е най-силно поразено от взрива.

Виталий Аришев, баща на Максим
"От следствието казаха, че много близо е стоял до терориста, умрял е веднага. Цялото му тяло е надупчено, в шрапнели"

Родителите днес отпътуваха с издъхналия си син за Казахстан, но преди това с негови приятели искат да се поклонят за последен път пред лобното му място. Както казват - с усмивка, сякаш така да надвият смъртта.

Четвърти ден върволицата от хора с цветя пред метростанцията на Сенния площад не спира от рано сутрин до късно вечер. Шокът от атентата - най-големият в новата история на Петербург, още замъглява отговора на въпроса - защо тук и сега.

;

Вадим, мениджър в местна фирма, вижда причините за атентата в руската външна политика.

Вадим, жител на Петербург
"Ние на практика страдаме заради участието във войната в Сирия, защото още от самото начало беше казано, че ""Ислямска държава" ще отмъщава. Не съм сигурен, че тази намеса в Сирия е нужна на гражданите на Русия."

Максим от Казахстан обичал живота, още сякаш не напуснал детството си - колекционирал жълти патета.

Ирина Аришева, майка на Максим
"Знаете ли какво разбрах за тези дни. Момчето умря и всички пишат - ето, терористи, всичко в света е лошо. Не, не е. Едно момче - и целият свят - и в Америка, и от Малдивите, и хора от Канада, и от Корея - пишат ни и предлагат помощ, всички са заедно. Не е лош светът. Добър е. А неговата смърт - как да кажа, тя показа, че ние в крайна сметка сме единни. Терористите са просто болни хора. Или любов не им стига. А със смъртта си Максим ви дарява с тази любов"

Така е в града на Нева тези дни - време на шок, време за отговори на въпроси, но и време за солидарност и любов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Водещи компании предлагат работа и стаж на студенти от Американския университет
Водещи компании предлагат работа и стаж на студенти от Американския университет
Спряха търга за изграждането на най-дългия пътен тунел у нас
Спряха търга за изграждането на най-дългия пътен тунел у нас