Пети ден гори старото сметище в Дупница, а силният дим обгазява жителите на най-близкия квартал "Бистрица" и селата в района. Периодично сметището се самозапалва, заради натрупаните газове под отпадъците. От общината казаха, че процесът по запалване на отпадъците може да бъде спрян, едва след като бъде извършена рекултвиция на сметището.

Джерман, Дупница

Само за няколко дни в сметището са възникнали 15 огнища, които екипи на пожарната са потушавали. Въпреки работата на екипите сметището продължава да гори и гъст и тежък дим се носи над града.

Крум Милев - зам.-кмет на Дупница: Причината за самозапалването на сметището е образуването на газ-метан в недрата на сметището. Това е сметище от 1959 г. Всяка година имаме по един път в годината такава ситуация.

Въпреки че сметището е закрито и не функционира от година и половина, от община Дупница са организирали всеки ден да се изсипват тонове пръст.

От Община Дупница казаха, че са извършвани проверки за чистота на въздуха, но нередности не са установени. Въпреки това живеещите в най- близкия квартал до сметището се притесняват.

Вече е започнало изготвянето на идеен проект и се очаква рекултивацията на старото сметище са стартира следващата година.

Тлеещо сметище обгазява жителите на Джерман

Тлеещо сметище обгазява жителите на Джерман

Жители на село Джерман сигнализираха, че вече пети ден са принудени да дишат мръсен въздух. Причината е, че селото се обгазява от горящото старо смети...