НОВИНИ

Пети ден гори сметището край дупнишкото село Джерман

Пети ден гори старото сметище в Дупница, а силният дим обгазява жителите на най-близкия квартал "Бистрица" и селата в района. Периодично сметището се самозапалва, заради натрупаните газове под отпадъците. От общината казаха, че процесът по запалване на отпадъците може да бъде спрян, едва след като бъде извършена рекултвиция на сметището.

bnt avatar logo
от Ирина Николова
11:48, 24.04.2019
Чете се за: 00:26 мин.
У нас

Само за няколко дни в сметището са възникнали 15 огнища, които екипи на пожарната са потушавали. Въпреки работата на екипите сметището продължава да гори и гъст и тежък дим се носи над града.

Крум Милев - зам.-кмет на Дупница: Причината за самозапалването на сметището е образуването на газ-метан в недрата на сметището. Това е сметище от 1959 г. Всяка година имаме по един път в годината такава ситуация.

Въпреки че сметището е закрито и не функционира от година и половина, от община Дупница са организирали всеки ден да се изсипват тонове пръст.

От Община Дупница казаха, че са извършвани проверки за чистота на въздуха, но нередности не са установени. Въпреки това живеещите в най- близкия квартал до сметището се притесняват.

Вече е започнало изготвянето на идеен проект и се очаква рекултивацията на старото сметище са стартира следващата година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Борисов ще се срещне с ръководството на УНСС
Премиерът Борисов ще се срещне с ръководството на УНСС
Внасят новия устройствен план за Борисовата градина в общината
Внасят новия устройствен план за Борисовата градина в общината