НОВИНИ

Пети ден на заложническата криза в Армения

Пети ден продължава заложническата криза в арменската столица Ереван. Снощи в града отново имаше опозиционна демонстрация в защита на групата, която похити полицейски служители.136 души бяха арестувани при избухналите безредици. Властите обещаха ситуацията да се реши по мирен път.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
16:35, 21.07.2016
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Подръжници на арменската опозиция протестираха близо до поделението, където въоръжена група държи четирима заложници и иска оставката на президента Саркисян. Демонстрантите подкрепят похитителите. Те настояват да не се стига до силово решение на ситуацията.

Най-малко 50 души потърсиха медицинска помощ след като се стигна до сблъсъци със силите на реда. Властите обвиниха 16 души в организиране на масови безредици.

Премиерът на Армения Овик Абрамян обеща, че ще направи всичко възможно за мирно решение на кризата.

Засега преговорите са неуспешни.

В ръцете на похитителите са двама високопоставени полицаи- заместникът на началника на полицията на Армения и заместникът на шефа на ереванската полиция.

Те са в ръцете на членове на протестното движение "Учредителен парламент". Похитителите искат техен лидер и основател на опозиционната коалиция " нова Армения" да бъде освободен от арест.

Става дума за подполковник Жирайр Сефилян, 49 годишен, роден в Бейрут, ветеран от войната в Нагорни Карабах. Противник е на всякакви отстъпки по карабахския въпрос и е в опозиция от 2000-та година. Сефилян беше арестуван на 20 юни за незоконно притежание на оръжие.

Заложническата криза в Ереван започна месец по-късно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов е обсъдил с военните мерките за сигурност заради събитията в Турция
Борисов е обсъдил с военните мерките за сигурност заради събитията в Турция
Ще се облага използването за лични нужди на фирмени кола, смартфон или лаптоп
Ще се облага използването за лични нужди на фирмени кола, смартфон или лаптоп