Северна Корея вероятно е извършила най-големия си ядрен опит до момента. Южнокорейски правителствен източник твърди, че е тествана бомба с мощност най-малко 10 килотона. А причина за подобни изказвния стана регистрирано земетресние със сила 5,3 по Рихтер, което според специалисти е изкуствено.

© БТА

Земетресението е регистрирано близо до полигон за за ядрени изпитания в североизточната част на Северна Корея. От там не са потвърдили официално информацията, но анализатори напомнят, че предишна сеизмична активност в района винаги е била свързана с ядрени тестове. Косвено доказателство са и сателитни снимки от последните няколко седмици, които показват засилена активност около обекта.

Според американската сеизмологична служба люлеенето е предизвикано от "силна експлозия". Пхенян има наложени санкции от ООН за провеждането на ядрени изпитания, въпреки това през последните няколко месеца това е пореден подобен тест. Япония остро осъди случващото.

Шиндзо Абе, министър председател на Япония: Ако Северна Корея наистина е извършила ядрен опит, това е абсолютно недопустимо. Ние трябва и много остро ще протестираме срещу тези действия.

Премиерът Абе допълни, че ще се търси адекватна реакция на действията на Пхенян, включително и спешно свикване на Съвета за сигурност на ООН.

Днес е националният празник на Северна Корея, а това е повод за демонстрация на военна мощ, което включва и провеждането на пети ядрен опит, ако той се е случил, коментират анализатори.