НОВИНИ

Петима арестувани при спецакцията срещу лихварите в Берковица

При мащабна акция на Специализираната прокуратура и ГДБОП в Берковица е разбита организирана престъпна група, която се е занимавала с лихварство.

bnt avatar logo
от БНТ
16:12, 20.06.2019
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Участниците в нея живеят в ромската махала Раковица, а част от тях са жители и на видинското село Арчар.

При спецакцията са претърсени няколко къщи и са иззети веществени доказателства, сред които и 2 килограма злато.

Арестувани са петима души. Те са членове на местния клан „Дренчовците".

При акцията са иззети и луксозни коли, за които ще се проверява с какви средства са купени. Проверка ще има и за законността на къщите, собственост на клана. Задържаните имат и дълги криминални досиета.

Иван Гешев, зам. главен прокурор: Демонстрират висок стандарт, живеят по начин, по който много хора могат да им завидят. Луксозни коли, луксозни къщи, които най-вероятно ще се окажат незаконно построени. Давали са пари под лихва основно. Съответно схемата е следната: даваш един лев днес, до края на месеца дължиш няколко хиляди. До края на годината стават десетки или стотици хиляди. Защото процента на лихвата е дневен, не месечен, и е огромен. В резултат на това се оказва, че ти в края на месеца дължиш една сума, която не можеш да платиш и се прави всичко възможно да ти се вземе всичко, с което разполагаш.
Ивайло Иванов, главен секретар на МВР: Робство е силно казано, но тези хора са поставени под зависимост, за да могат да си покрият дълговете. Ползвали са ги за незаконни действия, принуждавали са ги да вършат престъпления.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жители на Бяла излязоха на протест срещу намалена присъда за убийство
Жители на Бяла излязоха на протест срещу намалена присъда за убийство
Да избереш България
Да избереш България