НОВИНИ

Петима атентатори бяха ликвидирани при втори атентат в Испания снощи

Докато Барселона все още осмисляше атаката с кола срещу туристи на едно от най-еблматичните места в града - Ла Рамбла, се случи немислимото - втора кола се вряза в множество в град Камбрилс, южно от Барселона. Една жена загина, пострадаха шестима души, сред които и полицай. Бяха ликвидирани петимата нападатели. Часове след атентата в Барселона, степента на опасност от тероризъм в Испания беше повишена.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:00, 18.08.2017
Чете се за: 00:58 мин.
По света

Малко след полунощ тишината в курортното градче Камбрилс, е нарушена от рев на двигател...

Автомобил Ауди А3 отказва да спре за проверка и продължава пътя си. Врязва се в намиращите се наблизо хора, а при маневрата се обръща. От там излизат няколко мъже. По информация на местни медии те са петима, носят колани с експлозиви, а един от тях има нож. Започва престрелка. Четиримата нападатели са ликвидирани, петият умира от раните си в болница. Улиците на градчето, което се намира на малко повече от 100на км от Барселона, се превръщат в синьо море от полицейски лампи.

Маркел Артабе, жител на Камбрилс: Излязохме от работа около полунощ, както винаги през август. Тръгнахме към крайбрежната да се разходим, да хапнем сладолед. И изведнъж се чу стрелба. Тръгнахме да бягаме. Видяхме един човек с рана на главата, след 20-30 метра още двама, вероятно бяха терористи, защото имаха колани с експлозиви. Притеснихме се и се скрихме.

Следва мащабна полицейска акция в града и серия контролирани взривове. Оказва се, че коланите с експлозиви са фалшиви. Вероятно светкавичната реакция на полицаите е предотвратила по-голяма трагедия, коментират специалисти. След първоначалната паника, хората се опитват да разсъждават трезво.

Арица Артабе, собственик на пицария в Камбрилс: Много хора, които сега са тук - в хотели и апартаменти - ще си тръгнат, защото се страхуват. Но ние, които сме си от тук, оставаме. Защото това е което имаме, това е реалността. Всеки ден ще идваме на работа и ще предлагаме услугите си. Надявам се хората да не променят живота си!

Кметът на Камбрилс увери, че получава подкрепа от регионалните власти, но допълни, че обект на атака може да бъде всяко населено място.

Ками Мендоса, кмет на Камбрилс: Властите на Каталуния ще ни дадат подходящите насоки, но доколкото ми е известно, ситуацията тук се контролира и е овладяна напълно.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От нашия пратеник в Барселона: Тълпи идват да почетат паметта на жертвите
От нашия пратеник в Барселона: Тълпи идват да почетат паметта на жертвите
Ценни находки откриха археолозите това лято в местността Джанавара, край Варна
Ценни находки откриха археолозите това лято в местността Джанавара, край Варна