Петима български пациенти годишно ще бъдат приемани за белодробна трансплантация във Виена. За това се споразумяха премиерът Бойко Борисов, здравният министър Кирил Ананиев и ръководителят на Клиниката по белодробна хирургия в Университетската болница във Виена проф. Валтер Клепетко. След срещата в Министерския съвет стана ясно, че е било сключено споразумение за подновяване на договора с виенската болница, който изтече през май 2017. Документът вече е изпратен на „Евротрансплант".

За извършване на белодробни трансплантации през следващите две години във Виена ще се обучават хирурзи от болница "Света Екатерина" и пулмолози от ВМА. През това време български пациенти ще бъдат трансплантирани в Клиниката по белодробна хирургия във Виена.

проф. Валтер Клепетко - ръководител на Клиниката по белодробна хирургия в Университетската болница във Виена: Предлагаме в следващите няколко години да поемем трансплантирането на бял дроб на до пет български пациенти на година. Нашите ресурси и възможности не са неограничени и смятам, че това е едно добро начало.

Кои българи ще заминат първи за белодробна трансплантация във Виена ще решат специалистите от "Света Екатерина". В същата болница ще бъдат проследявани пациентите след успешна трансплантация.

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: Много разчитаме това да бъдат млади хора, които имат сериозни проблеми с белия дроб, за да имат шанс тези млади хора да изживеят един продължителен живот.

След изтичане на договора между нашата страна и виенската болница през май 2017 българските пациенти останаха без възможност за белодробна трансплантация. Някои от тях починаха. Подновеното споразумение дава шанс за живот на 13 души, които са в списъка на чакащите бял дроб.

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: Трансплантациите могат да започнат веднага.
проф. Валтер Клепетко - ръководител на Клиниката по белодробна хирургия в Университетската болница във Виена: Голямата предпоставка за извършване на белодробна трансплантация е донорството на орган. Без наличието на органи за трансплантация ние не можем да помогнем на други хора.

За да бъдат спасени повече тежко болни пациенти, здравното министерство е подготвило програма за увеличаване на донорите в България.