НОВИНИ

Петима души загинаха при стрелба в Кашмир

Петима души загинаха при стрелба покрай де факто границата в оспорвания Кашмир, съобщиха представители на пакистанската армия и местните власти.

петима души загинаха стрелба кашмир
bnt avatar logo
от БНТ
17:17, 15.08.2019
Чете се за: 01:00 мин.
По света

Този разположен в Хималаите регион е причина за напрежение между притежаващите ядрено оръжие съседи Индия и Пакистан.

Сблъсъците са чести в т. нар. Линия на контрол (LoC), но последните смъртни случаи при два отделни инцидента идват след като Пакистан предупреди, че е готов да посрещне всяка индийска агресия над Кашмир.

"В усилията си да отклони вниманието от несигурната ситуация в частта на Кашмир, контролирана от Индия, индийската армия увеличава стрелбата в LOC. 3 пакистански войници загинаха. Пакистанската армия реагира ефективно", се казва в изявление на пакистанската армия.

"5 индийски войници са убити, много ранени, бункери са повредени. Непрекъснатата размяна на огън продължава", добавя той, без да уточнява повече къде се е случил инцидентът.

Нямаше незабавно потвърждение от Ню Делхи.

Отделно двама цивилни бяха убити, а един ранен от индийските войски в района на Равалакот в контролираната от Пакистан част на кашмир по протежение на LoC, заяви високопоставен представител на местните власти там пред АФП.

Кашмир е разделен между Пакистан и Индия, когато през 1947 г. тези две държави получиха независимост от Великобритания.

Те са водели две от трите си войни за територията – но не са имали въоръжен конфликт, след като и двете страни се сдобиха с ядрени оръжия.

Напрежението нарасна след шоковия ход на Индия за отмяна на автономията на частта от спорната хималайска територия миналата седмица.

В сряда пакистанският премиер Имран Хан се обърна към местното законодателно събрание на управляваната от Пакистан част на кашмир в Музафарабад. Там той заяви, че е дошло времето на Индия да бъде даден урок и обеща „да се борим до край“ срещу всяка индийска агресия.

Хан сравни действията на Индия в кашмир с тези на нацистка Германия, обвинявайки Ню Делхи в етническо прочистване и призова международната общност да предприеме действия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Втори ден на загуби на световните борси заради страх от рецесия
Втори ден на загуби на световните борси заради страх от рецесия
Няма да има училище в София, което да не започне учебната година на 15 септември
Няма да има училище в София, което да не започне учебната година на 15 септември