НОВИНИ

Петима младежи планирали атентат в Сидни

На петима младежи в Австралия бяха повдигнати обвинения в терористичен заговор за нападение срещу полицейска централа в Сидни. Задържани били 15-годишен тийнейджър, който бил наблюдаван повече от година, и 20-годишен мъж. Останалите трима вече са били в ареста за други терористични обвинения.

bnt avatar logo
от БНТ
07:39, 10.12.2015
Чете се за: 00:31 мин.
По света

Петимата били част от група, планирала миналата година да нападне и обезглави човек на случаен принцип. Заговорът обаче бил осуетен и били задържани 15 души. Групата въпреки това продължила да планира атака срещу сградата на дирекцията на полицията в Сидни. Въз основа на открити документи полицията поставила под наблюдение няколко души, сред които тийнейджърът, по онова време едва на 14 години. Петимата обвиняеми ще бъдат изправени пред съда днес.

ООН прие резолюция за радикализацията

Съветът за сигурност на ООН прие единодушно тази нощ първата си резолюция, съсредоточена изцяло върху влиянието на въоръжените конфликти върху младежите. Документът признава засилването на радикализацията и насилствения екстремизъм сред младите хора. Резолюцията призовава всички държави да включат в по-голяма степен младежите на възраст между 18 и 29 години в усилията за предотвратяване и решаване на конфликти, както и за противодействане на насилствения екстремизъм, “който може да води до тероризъм”.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Народното събрание след оставките
Народното събрание след оставките
Последно сбогом с Димитър Попов
Последно сбогом с Димитър Попов