НОВИНИ

​Петима ще се борят за лидерския пост на БСП

Първоначално за мястото имаше заявени 28 кандидатури, но повечето си направиха отвод. Днес се провежда 49-тият конгрес на БСП, на който социалистите си избират председател.

Вера Александрова
от Вера Александрова Надежда Василева
20:05, 07.05.2016
Чете се за: 02:13 мин.
У нас

Петимата кандидати, които останаха в битката за лидерския пост на БСП, са Михаил Миков, Корнелия Нинова, Красимир Янков, Валери Жаблянов и Георги Гергов. Най-вероятно до около час гласуването ще започне, предаде репортерката Вера Александрова. Първите резултати очакваме късно през нощта или рано сутринта.

Ако има кандидат, който е събрал 50% + 1, това ще е новият лидер на БСП. Ако няма такъв - първите двама, събрали най-много гласове, ще отидат на балотаж. Очаква се, ако има балотаж, той да се проведе в утрешния ден. Резултатите от него очакваме в ранните следобедни часове.

В едночасовия си доклад пред конгреса, настоящият лидер Михаил Миков заяви, че българската демокрация е болна и че курсът на БСП е един - към предсрочни парламентарни избори.

Битката за лидерството в БСП изправи един срещу друг ключови фигури на левицата.

Лидерът Михаил Миков дори сравни подготовката и кампанията за този конгрес с национална изборна кампания.

Михаил Миков, председател на БСП: Това е знак, че тези, които ни погребват за пореден път нямат никакви основания. През тези месеци понесохме критики и атаки от загрижени опоненти и още по-загрижени другари, понякога агресивни, понякога необосновани, понякога справедливи. Нямаше ден за размисъл. Атаките продължават до последния момент. Скъпи другари, когато ми дадохте доверие за председател, не очаквах, че чак толкова можем да се събудим от летаргията. Нека го насочим върху политиката!

Конкурентите на Миков за лидерския пост днес очакваха оспорвана, но не предрешена битка.

Корнелия Нинова, кандидат за лидер на БСП: Очаквам БСП да излезем от този конгрес силна и енергична партия, зад която да тръгнат много хора и да имаме една обща цел - да променим България. - Предишния път не успяхте да спечелите, сега какво ви дава увереност, че можете? - Подкрепата на много от тези хора.
Кирил Добрев, кандидат за лидер на БСП: Преди лидерската битка идват други неща, които са много по-важни и това е пътят, по който ще поеме БСП. А председателското място просто е елемент от това. Надявам се да бъде оспорвана и да спечели най-добрият.

Пред делегатите на конгреса, Миков заяви, че лявото ще става все по-модерно и подчерта целта на БСП - да даде ясна заявка за управлението на страната. Призна обаче, че левицата не е в прекрасна организационна кондиция.

Михаил Миков, председател на БСП: Днес ние трябва ясно да кажем, че курсът е един - предсрочни парламентарни избори. Подготовката за предстоящите президентски избори, които са важна стъпка по нашия път към властта ще покаже в каква степен доверието се връща. За да се случва всичко това, ние трябва да излезем по-силни и единни от конгреса. Затова е нужно да сложим край на вътрешнопартийните боричкания, в които губещият е не отделният човек, а самата партия.

Според Миков пътят за определяне на кандидат-президентската двойка на БСП минава през консолидация на партията и обединение на всички леви и патриотично настроени избиратели.

Михаил Миков, председател на БСП: Повече от всякога е нужен президент-патриот, глава на нацията, който гарантира нейната независимост, който пази конституцията, който приема социалната държава като абсолютен императив, към който ние социалистите се стремим. Нашата решимост да отстояваме БСП като лявата партия на България е над всичко. И вярвам, че ще запазим нашата партия такава, за да ни има и след 125 години.

Лидерът на европейските социалисти Сергей Станишев обеща подкрепата си за всички битки на БСП и посъветва непосредствено след конгреса, партията да започне подготовката за президентския вот.

Сергей Станишев, президент на ПЕС: И аз съм убеден, че тези избори не са предрешени, стабилността и силата на управляващите е привидна, защото това е стабилност на сделката, на статуквото, на задкулисните договорености. Ние трябва да излезем с много силни кандидатури.

Според Станишев това, което ще се случва в държавата ще зависи в много голяма степен от БСП, и партията ще опровергае лошите пророци и негативните сценарии за бъдещето си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Екопътеката в село Кладница отново е затрупана с боклуци
Екопътеката в село Кладница отново е затрупана с боклуци
Кризисен щаб работи в българското посолство в Атина и в консулството в Солун
Кризисен щаб работи в българското посолство в Атина и в консулството в Солун