Петима за задържани в Плевен за рекет, изнудване, палежи и побои. Начело на престъпната група, според обвинението, е Камен Балбузанов - Куката. Той има 11 присъди за кражби, хулиганство и измама, а в момента е подсъдим по дело за наркотици и рекет. Името му се свързва с Христофорос Аманатидис -Таки и с някогашните структури на групировката ВИС-2.

Десетки случаи на изнудвания, палежи, побоища, прехвърляне на земи и насилствено поставяне на охрана на търговски обекти - така разследващите обобщиха дейността на групата. Разследването е от средата на миналата година, а при подготовката на акцията умишлено са изолирани местните полицаи и прокурори.

Гл. комисар Ивайло Спиридонов - директор на ГДБОП: Бих казал, че беше един правилен подход, тъй като абсолютно всички бяха изненадани от факта, че ги намираме по леглата.

Въпросните лица си бяха повярвали, че никой не може да ги пипне на местна територия.

Иван Гешев - ръководител на Специализираната прокуратура: Ако някои хора не са разбрали, че сме 2017-та, а не 92-ра, в крайна сметка ще разберат, че държавата е на мястото си. Смятаме да продължим работата и в други градове - независимо дали става въпрос вчера Галиче, Свилен, Разград бяхме, днеска сме в Плевен, така че да ни очакват и в други градове утре.

2-ма от заподозрените - Камен Балбузанов - с прякор Куката и Ивайло Гюров, известен като Бокса са оказали съпротива. Гюров е бил задържан след преследване, при което умишлено е блъснал патрулката с над сто километра в час. Няма пострадали служители на ГДБОП.

Гл. комисар Ивайло Спиридонов - директор на ГДБОП: Иначе са много сърцати хора, но когато полицията дойде, бягат като мишки, не можем да ги съберем по покривите на къщите. Иззети са големи суми пари и суперлуксозни автомобили.

Колите, според разследващите, са регистрирани на жена, която живее в Германия и е разследвана там за пране на пари.

Иван Гешев - ръководител на Специализираната прокуратура: Колите преливат от нотариални актове за дарение на земя, явно хората са доста чаровни, харесват ги местните жители и им даряват земите си.

Очаква се в следващите дни за петимата задържани да бъде поискан постоянен арест.

При акция на спецпрокурата и ГДБОП е разбита престъпна група в Плевен

При акция на спецпрокурата и ГДБОП е разбита престъпна група в Плевен

Дългогодишно функционирала престъпна група в Плевен е разбита при акция на спецпрокуратурата и ГДБОП. Хората в града са се притеснявали много години,...