Километричните опашки от камиони на Дунав мост накараха русенци да направят интернет петиция, в която настояват да се сложи край на задръстванията.

В интернет петиция русенци настояват да се сложи край на задръстванията и километричните опашки от камиони на Дунав мост. Само за два дни подписката е подкрепена от стотици граждани, които настояват да се въведат промени в организацията на движението както от българска, така и от румънска страна.

Васил Златков казва, че преди дни за пореден път му се наложило да чака с часове, за да премине границата.

Васил Златeв - организатор: Имаше не повече от 30 коли, но проверката се извършваше изключително бавно и тромаво.

На пункта на Дунав мост при Русе работят само две гишета за обработка на документите на автомобилите и две за камионите.

Александър Крачински: Много редовно има опашки по 7-8 километра, това е абсолютно безумие.

Инициаторите на подписката настояват да се създаде нов ред за преминаването на границата, като целта е да се облекчи трафика.

Васил Златeв: Ще я изпратим (подписката - б.р.) на отговорни институции като Регионално министерство, Вътрешни работи, с цел ако могат те нещо да направят да подобрят ситуацията.

От Областната администрация заявиха, че след седмица ще започне да работи обновеният паралелен пропускателен пункт, където гишетата за автомобилите ще бъдат удвоени и така опашките, които затрудняват движението в района, ще намалеят.

Галин Григоров - Областен управител на град: Имам инфо, че се подготвят от страна на митницата по-големи площи за паркоместа на територията на Митницата, където ще могат от порядъка на едно сериозно количество тежкотоварни автомобили да изчакват "докато им дойде реда за преминаване."

За да бъде намален интензивният трафик, надеждите на русенци са свързани най-вече с изграждането на още един мост над Дунав при Русе.