НОВИНИ

Петицията с искане за нов референдум във Великобритания подкрепена от над 2 млн.

Единството на съюза се превърна в основна тема, която обедини много от европейски лидери. Обединеното кралство, всъщност е разединено, написаха медии от Острова, визирайки резултатът, който подели британците географски, на социални класи и поколения. Ден след допитването започна подписка с искане за нов референдум. Събрани са над 2 милиона подписа. Какво става във Великобритания - вижте прякото включване на нашия специален пратеник в Лондон Владислав Велев!

Владислав Велев
от Владислав Велев БТА
20:17, 25.06.2016
Чете се за: 01:22 мин.
По света

Ето и реакциите на обикновените хора, които работят във Великобритания, ден след референдума:

Манди Сути - гласувала за Брекзит: Бих се върнала в секцията да гласувам за оставане, просто защото тази сутрин започвам да осъзнавам какво всъщност става - че напуснахме евросъюза. Цялото семейство сме много разочаровани, макар че повечето гласувахме за излизане, сега съжаляваме.

- Шокиран съм. Аз гласувах за напускане, но не знаех какво ще стане. Не мислех, че гласът ми ще има значение. Мислех, че ще останем. Оставката на Дейвид Камерън ме потресе.

Кирил Сотиров: Да, разтревожен съм, защото не знам какво ще стане след осъществяването на Брекзита. Ще ни трябват разрешения за работа, визи... Ще трябва да се върнем в страните си. Не знам...

Сам Уолш, жител на Лондон: Според мен, имаме такава подкрепа от съюзниците си, че не бива да се тревожим. Съюзниците ще ни подкрепят, каквото и да решим да направим. Ние не сме сами. Може да излизаме от Европа, но цяла Европа стои зад нас.

;

Правителството на Шотландия ще започне незабавни разговори със страните и институциите в Европейския съюз, за да намери начин да остане в блока въпреки вота на Великобритания за напускане - заяви шотландският първи министър Никола Стърджън:

Никола Стърджън, първи министър на Шотландия: Втори референдум за независимост е възможност, която се обсъжда. За да осигурим осъществяването ѝ, ще се направят стъпки за разработване на законодателна база. Кабинетът одобри официално това. Но по-голямата част от дискусиите бяха насочени към това какво да правим оттук нататък и към предстоящите преговори, с които да защитим връзките на Шотландия с ЕС и нашето място в единния пазар. Кабинетът реши, че ще поискаме да влезем незабавно в обсъждания с европейските институции и с другите държави членки, за да проучим как да защитим мястото на Шотландия в Европейския съюз.
;

Онлайн петицията за нов референдум за членството на Великобритания в Европейския съюз бе подкрепена от над 2 милиона британци и хора, живеещи в Обединеното кралство. Парламентът трябва най-малкото да обсъди всяка петиция, качена на сайта му, ако под нея са поставени повече от 100 000 подписа.

Тази петиция, качена преди референдума на 23 юни, съдържа призив правителството да свика нов референдум, ако подкрепата за или против членството в ЕС е под 60 процента при избирателна активност под 75 на сто от хората с право на глас.

В късния следобед днес подкрепата за петицията растеше с над 3000 подписа в минута. Повечето от подписалите се са от райони, където подкрепата за оставане в ЕС на референдума на 23 юни е била най-голяма, на първо място в Лондон.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
АРТщрихи с Галя Крайчовска
АРТщрихи с Галя Крайчовска
Купувам българско: Рекордна цена на българското розово масло
"Купувам българско": Рекордна цена на българското розово масло