НОВИНИ

Работата по проекта на Закона за хората с увреждания напредва с бавни стъпки

Работата по проекта на Закона за хората с увреждания напредва с бавни стъпки в правилната посока. Това заяви социалният министър Бисер Петков след проведена работна среща с майки на деца с увреждания, неправителствени организации и омбудсмана Мая Манолова. Една от приетите мерки е да се наемат от работодателите хора с увреждания. Тепърва тази мярка предстои да се обсъди с работодателските организации.

bnt avatar logo
от БГНЕС
14:54, 30.07.2018
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Постигнат е и консенсус кой да извършва индивидуалната оценка в структурите на Агенцията за социално подпомагане. На първо време ще бъдат създадени нови звена в агенцията. Впоследствие, на по-късен етап, тази оценка може да се извършва от Агенцията за хората с увреждания, обясни Петков.

До 6 август всички представители на работната група ще изразят писмено становище по направените корекции в проектозакона. След това МТСП ще работи в бърз порядък по него

„Диалогът продължава, убеден съм с общи усилия продължаваме напред“, заяви социалният министър Бисер Петков.


;

„Обнадеждена съм от конструктивния диалог. Но дали ще има воля за реформи, ще стане ясно, когато видим коригирания вариант на закона. Това, което се предлага е стъпка, но не можем да кажем, че се предлага реформа, коментира омбудсманът Мая Манолова.

Адриана Стоименова от Национално представителни организации за интеграция на хората с увреждания обясни, че това, което за нас е недостатъчно са конкретни мерки за контролни механизми.

Видяхме в последния проект нещата, които ние искаме. Трябва да има специална методика, всеки човек да се оценява индивидуално. Не искаме ТЕЛК да определя до колко човек е негоден. Продължаваме да настояваме личната помощ да бъде регламентирана в отделен закон, заяви Мая Стоицева от протестиращите майки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха арестант, избягал от районното управление в Гълъбово
Задържаха арестант, избягал от районното управление в Гълъбово
Инерком обжалва забраната да купи ЧЕЗ
"Инерком" обжалва забраната да купи ЧЕЗ