НОВИНИ

Петкова: Случващото се в енергийния сектор няма общо с предизборната кампания

В предаването "Още от деня" енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че отстраняването на тримата министри от БСП:Румен Овчаров, Петър Димитров и Асен Гагаузов от ръководствата на енергийните компании: "Лукойл Нефтохим", ДП "Радио-Активни Отпадъци" и газовата връзка с Гърция е навременно.

bnt avatar logo
от БНТ
18:27, 20.10.2016
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

По думите на Петкова причината е, че в началото на мандата на това правителство през ноември 2014 година сектор Енергетика е бил в едно изключително тежко финансово състояние, в един тежък финансов дисбаланс, една междуфирмена задлъжнялост.

Петкова уточни, че случващото се в момента в енергийният сектор няма нищо общо с предизборната кампания.

"И г-н Овчаров и г- Петър Димитров са били министри в периода между 2005-2008 година, тогава, когато са се случвали всички тези действия по отношение на проекта АЕЦ "Белене". Както вземането на решението за стартиране на този проект, така и в последствие провеждането на обществената поръчка през 2006 година във връзка с избор на изпълнител за изграждане на проекта "Белене". Всичките проблеми, свързани с липсата на договор за инженеринг, доставка и строителство за изграждането на атомната електроцентрала, както и поръчаните през 2008 г. реактори, поръчаното оборудване с дълъг цикъл на производство, които сега всички ние ще трябва да платим. Поръчано оборудване без изобщо да е имало яснота какви ще бъдат финансовите параметри на проекта, каква ще бъде крайната му цена. Всеки един от тези двама колеги има своето място и своята роля в този процес. Така, че на този етап ние смятаме, че е добре те да не са в енергийния сектор."

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва новата изкупна кампания на тютюна в Благоевградска област
Започва новата изкупна кампания на тютюна в Благоевградска област
Борисов: България е за санкции срещу Русия, ако не се промени ситуацията в Алепо
Борисов: България е за санкции срещу Русия, ако не се промени ситуацията в Алепо