Урок по родолюбие и патриотизъм показа Петьо Кюркчийски от Дупница. Ден преди националния празник той поправи един от скъсаните трибагреници в града. По своя инициатива и с риск дори да бъде глобен той свалил знамето, поправил го и отново го върнал на мястото му, за да се развява гордо над града на 3 март. Защо е постъпил така – вижте в репортажа.

Дупница

Знамето се намира в местността "Дренски рид" над Дупница, откъдето Петьо Кюркчийски всяка година на 3-ти март излита с моторен парапланер, за да развее българския флаг над града. Преди дни се качва, за да огледа терена и да се подготви за полета.

Петьо Кюркчийски: "Тогава забелязах, че знамето, което се вижда зад нас на пилона, е завързано около себе си и изглежда раздрано, като парцал буквално стоеше. Тогава реших да поема някаква инициатива, защото бяхме в навечерието на националния празник и се свързах с кмета на община Дупница."

От общината обещават да поправят знамето. На следващия ден обаче се оказва, че са поръчали ново, което няма да пристигне на време. Тогава Петьо се заема и сам го поправя. Отнема му не повече от час и половина да го свали, зашие и отново да го върне на мястото му.

Петьо Кюркчийски: „Националните символи трябва да ги почитаме, защото те са връзката между миналото и бъдещето и така поколенията научават историята си и това ни прави всъщност народ. Подбудите ми са, както родолюбски, така и чисто лични, защото за мен е недопустимо една институция да пренебрегне това, че наближава националният празник и поради недоглеждане или безхаберие или забавена реакция проблемът да не бъде решен навреме.

Петьо Кюркчийски смята, че е изпълнил националния си дълг, а от Общината в Дупница още утре ще поставят новото знаме на мястото на сегашното.