НОВИНИ

Петьо Кюркчийски от Дупница се погрижи за скъсано знаме над града

Урок по родолюбие и патриотизъм показа Петьо Кюркчийски от Дупница. Ден преди националния празник той поправи един от скъсаните трибагреници в града. По своя инициатива и с риск дори да бъде глобен той свалил знамето, поправил го и отново го върнал на мястото му, за да се развява гордо над града на 3 март. Защо е постъпил така – вижте в репортажа.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Антония Сукалинска
16:00, 05.03.2018
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Знамето се намира в местността "Дренски рид" над Дупница, откъдето Петьо Кюркчийски всяка година на 3-ти март излита с моторен парапланер, за да развее българския флаг над града. Преди дни се качва, за да огледа терена и да се подготви за полета.

Петьо Кюркчийски: "Тогава забелязах, че знамето, което се вижда зад нас на пилона, е завързано около себе си и изглежда раздрано, като парцал буквално стоеше. Тогава реших да поема някаква инициатива, защото бяхме в навечерието на националния празник и се свързах с кмета на община Дупница."

От общината обещават да поправят знамето. На следващия ден обаче се оказва, че са поръчали ново, което няма да пристигне на време. Тогава Петьо се заема и сам го поправя. Отнема му не повече от час и половина да го свали, зашие и отново да го върне на мястото му.

Петьо Кюркчийски: „Националните символи трябва да ги почитаме, защото те са връзката между миналото и бъдещето и така поколенията научават историята си и това ни прави всъщност народ. Подбудите ми са, както родолюбски, така и чисто лични, защото за мен е недопустимо една институция да пренебрегне това, че наближава националният празник и поради недоглеждане или безхаберие или забавена реакция проблемът да не бъде решен навреме.

Петьо Кюркчийски смята, че е изпълнил националния си дълг, а от Общината в Дупница още утре ще поставят новото знаме на мястото на сегашното.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Производители на мед искат повече средства по програмите за пчеларство
Производители на мед искат повече средства по програмите за пчеларство
Турция задържа четирима предполагаеми членове на Ислямска държава
Турция задържа четирима предполагаеми членове на Ислямска държава