НОВИНИ

Петокласник получи стипендия от 2 000 лв за постижения по математика

Петокласник от Благоевград получи стипендия от 2 000 лв за големи постижения в областта на математиката и информационните технологии. Сумата дари Емилия Канайкова, която преди три години учредява частна стипендия, за да поощрява талантливи и изявени деца от региона. Инициативата е в памет на нейния съпруг Борислав Канайков, който приживе бил начален учител и през целия си живот помагал на хората.

bnt avatar logo
от Антония Сукалинска
07:10, 28.05.2019
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Специалната поощрителна стипендия тази година получи петокласникът Борис Якимов. Неслучайно Емилия Канайкова избрала него - момчето има десетки награди от олимпиади и състезания, отличен е и от Съюза на математиците в България.

Ива Якимова, майка на Борис: Чувството е неописуемо, поласкани сме, че г-жа Канайкова оцени усилията на сина ни. Той започна да се занимава и проявява интерес към математиката от съвсем малък. В момента се явява на множество национални и международни състезания по математика. Има над 20 отличия от такива формати.
Иван Якимов, баща на Борис: Ние никога не сме искали да го насилваме нещо да постига конкретни резултати. Той просто прояви достатъчно упоритост, за да покаже наистина впечатляващи резултати тука за града и ние го подкрепяме в това начинание.

От тази година Борис вече учи в Математическата гимназия в Благоевград, подготвя се и за нови състезания.

Николай Каращранов, директор на ПМГ „Сергей Корольов“-Благоевград: Искам да благодаря на г-жа Канайкова затова, че е обърнала вниманието си към деца, които имат успехи и ги поощрява. По този начин те ще бъдат мотивирани да покажат още повече своя потенциал, да го развият. Много съм радостен, че тазгодишния получател на нейната стипендия е ученик от нашето училище.

Борис все още не е мислил какъв ще стане, когато порасне.

Иван Якимов, баща на Борис: За сега мисля, че няма конкретна идея какъв иска да стане, но се надявам, че ще стане добър човек най-важното и от там нататък всичко останало.

Парите от стипендията ще бъдат използвани за образованието на Борис. Емилия Канайкова ще продължи доброто дело, защото смята, че младите хора с постижения в науката трябва да бъдат стимулирани. Надява се жестът й да последват и други хора.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Красимир Георгиев пробяга уникалния маршрут от Черно до Адриатическо море
Красимир Георгиев пробяга уникалния маршрут от Черно до Адриатическо море
Френският сенат прие законопроекта за възстановяване на Нотр Дам
Френският сенат прие законопроекта за възстановяване на "Нотр Дам"