Хората държат в банките в България в момента 48 милиарда лева, а фирмите - 20 милиарда лева. Общо към 72-73 милиарда имат гражданите и фирмите в банките. Ръстът на спестяванията е обичайният за последните години - около 6-7 процента годишно. Това коментира в "Денят започва" председателят на Асоциацията на търговските банки Петър Андронов.

Тези депозити и спестявания на гражданите се трансформират в кредити. С тези пари се финансира кредитната активност на хората, каза още Андронов.

По думите му ниските лихви продължително време и спокойната икономическа среда, увеличената заетост и увеличените доходи провокират нарастване на инвестициите. Така например цените на недвижимите имоти особено в няколко големи града растат повече от предишните години.

По думите на Андронов икономическият растеж се усеща и по повишеното теглене на фирмени заеми, като средствата все повече се инвестират в модернизация на базата. Според него голяма спирачка е пазарът на труда, защото всички сектори на икономиката изпитват един и същи недостиг на работна ръка.

Влизането на България в чакалнята на еврозоната ще даде сигурен знак, че страната ни ще е част от развитите страни, което е положителен сигнал за инвеститорите, каза Андронов.

Той успокои, че еврото няма да навреди нито на спестяванията, нито на доходите ни.