НОВИНИ

Втората стенограма за КТБ е как да бъде разделена банката на "добра" и "лоша"

Добре е, че първата стенограмата за КТБ стана публична, за да се види каква колко трудно беше да се вземат необходимите решения, така че да се спаси банковата система. Това каза бившият министър на финансите в кабинета "Орешарски", един от героите в разсекретената стенограма по казуса "КТБ". Той намекна и за какво става въпрос във втората стенограма.

bnt avatar logo
от БНТ
18:47, 15.06.2017
Чете се за: 01:30 мин.
У нас
Разсекретяването на стенограмата на КТБ не донесе някакви притеснения поради факта, че така или иначе беше добре, че стенограмата стана публична. Добре е, за да се види каква беше обстановката по това време, колко трудно наистина беше да се вземат необходимите решения, така че да се спаси банковата система, заяви в студиото на "Още от деня" Петър Чобанов. В момента на много изострената политическа среда и опозиция, която търси по-пряк път към властта, в такава ситуация беше използвано, когато банковата система като цяло се клатеше.

Чобанов заяви, че срещата при президента от стенограмата всъщност не е била посветена на КТБ, защото тя е била поставена под специален надзор. Била е посветена на ситуацията, когато имаше криминална атака срещу цялата банкова система - бяха изтеглени голямо количество депозити и идеята на срещата е била да се намери начин да се тушира напрежението и да се успокоят хората, че техните спестявания са сигурни. На срещата е дискутирано, ако продължи атаката каква ликвидност трябва да посрещне първоначалния устрем и какво да се направи, за да се координират банките, за да може да са заредени с необходимите средства и да се успокоят хората, че тези спестявания са налични и могат да си ги получат.

Банките така или иначе имат добро управление на ликвидността, имат т.нар предпазна ликвидност, каза Чобанов. На срещата е било по-скоро обсъдено какъв ресурс при влошаване на ситуацията би бил необходим. "Така стигнахме до числото за държавната помощ от 3 млрд.лева, което беше договорено до вечерта с ЕК", заяви бившият министър на финансите.

Той уточни, че ЕК са били наясно, че банковата система е стабилна и това се касае за временно напрежение, което почива на слухове.

Чобанов обаче потвърди, че проверките на одиторите са показали капиталов недостиг в КТБ от над 4 млрд лева, което по думите му показва, че самите документални проверки, банковият надзор, в годините преди да се случи тази ситуация, не си е свършил добре работата.

Във втората стенограма на КТБ Чобанов заяви, че става въпрос за КСНС и тя наистина е секретна стенограма. Решението дали да бъде разсекретена не зависи само от президента.

"В нея става въпрос за това как да бъде разделена КТБ на добра и лоша банка. Тази част, която е жизнена, да продължи да функционира по някакъв начин, срещу което държавата да добави някакви средства в баланса, така че да изравни активите и пасивите и да се присъединяват постепенно част от лошите кредити, тогава когато бъдат установени необходимите обезпечения. Но тогава нямаше политическа подкрепа в парламента да се реализира този вариант.", каза Чобанов.

Дали след случая КТБ са взети всички мерки, които да гарантират, че подобна криза няма да се повтори, вижте в разговора в студиото


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Роумингът отпадна, но не съвсем! За какво да внимаваме?
Роумингът отпадна, но не съвсем! За какво да внимаваме?
Висшистите нямат право да кандидатстват по програмата „Ваучери за заети лица
Висшистите нямат право да кандидатстват по програмата „Ваучери за заети лица"