На извънредна пресконференция освободеният изпълнителен директор на НЕК Петър Илиев предупреди, че цената на електроенергията на свободната борса застрашава националната сигурност.

По думите му, правилата за определяне на цената, на която електроенергията се търгува, се изкривяват от пазарни играчи. Според него, евтината електроенергия се изнася от България, а скъпата остава за родния пазар. На 19 август се очаква да бъдат подадени оферти за АЕЦ "Белене", като се очакват оферти от Китай и Русия.

Петър Илиев, бивш директор на НЕК: Сутринта като станах и като погледнах енергийното производство и пазара, пак видях, че и днес 2 млн. български лева излизат от България. За изминалата година и половина 13 млн. мегават часа електроенергия са изнесени от България и това нямаше да бъде нищо лошо, ако тази енергия не беше субсидирана с над 1 млрд. лева, които не са влезли в енергетиката. Над 1 млрд. български лева излизат, защото електроенергията, която се произвежда от ВЕИ-тата, тя е субсидирана и тя се субсидира от мен, от вас, от всички, част от бизнеса също плаща със задължения за обществото, както и производителите с 5% те също субсидират ВЕИ. И за да могат те да си получават тези цени и на практика се получава, че ние си изнасяме българските пари извън България и после викаме, че няма пари в енергетиката.