НОВИНИ

ЗАЩО КС ОТМЕНИ РАЗДЕЛЯНЕТО НА ЗДРАВНИТЕ ПАКЕТИ

Няма да има промяна в системата и медицинската помощ за пациентите заради отпадналите текстове в закона за здравното осигуряване - гарантира днес министър Петър Москов.

Мария Чернева
от Мария Чернева
18:01, 09.03.2016
Чете се за: 01:35 мин.
Още

Текстове, които определят съществена част от здравната реформа на министър Петър Москов, бяха отменени от Конституционния съд.

Става въпрос за разделянето на пакетите здравна помощ на основен и допълнителен. Идеята на Москов беше в основния пакет, плащан от Касата, да попадат социално значими заболявания за по-бърз и безотказен достъп до лечение.

А в допълнителния - да влизат болести, чието лечение търпи отлагане. Текстовете от закона за здравно осигуряване бяха атакувани от 61 депутати от опозицията. Здравният министър заяви, че ще се съобрази с мотивите на Конституционния съд.

Атакуваните текстове от закона за здравно осигуряване са неясни и позволяват непрекъснато да се променят правилата на играта - обясни днес един от конституционните съдии.

Румен Ненков - конситуционен съдия: Не ставаше ясно на базата на какви критерии става това разделение и какво следва от това разделение. Това го научаваме от наредбата, че става дума за извършване на здравни дейности в различно време. Най-напред тези, неотложните, които са, трябва веднага да се извършат, и другите, които могат да бъдат отложени до два месеца, но това трябва да бъде направено в закон, за да не може изпълнителната власт, в лицето на министъра на здравеопазването, непрекъснато да променя правилата на играта.

Според съдиите критериите, по които се разделят пакетите трябва да бъдат отбелязани ясно в закона. Мотивите на съда са около 20 страници, все още не са подписани от съдиите, ще бъдат публикувани едва утре. Затова и коментарът на здравният министър беше кратък.

Д-р Петър Москов - министър на здравеопазването: Решения на съда не се коментират. Те се изпълняват. До колкото съда не тълкува намерения и цели. А тълкува конктерни текстове. Ние ще се запознаем с мотивите на КС, които ще излязат, доколкото знам, в утрешния ден. И там, където текстовете не са достатъчно прецизни и са дали основания на съда да постанови това решение, ние, съобразявайки се с мотивите на съда, ще променим тези текстове и отново ще ги внесем като поправки в закона. Иначе от това решение на съда не произтича проблем нито за здравната система, нито за пациентите

В момента наредбата за пакетите се пренаписва и ще се върне в стария си вид. Тя съдържа само основен пакет и пациентите не би трябвало да усетят никаква промяна. Пакетът от здравни услуги и до сега се определя от министър - обясни председателката на здравната комисия. Но според д-р Дариткова Касата обаче не може да плаща за всички даболявания и трябва да се концентрира върху социално значимите.

ГЕРБ подкрепяше г-н Москов във всяко едно отношение - вашите изводи ?

Даниела Дариткова - председател на здравната комисия в НС: Ние сме коректни коалиционни партньори, подкрепяме екипа на министерството и това, че зад този екип стои премиерът за нас е гаранция, че трябва в рамките на коалиционното партньорство да подкрепяме намеренията за промяна.

Според д-р Дариткова е напълно възможно, новите по-прецизни текстове да минат през всички процедури на парламента и да бъдат гласувани до първи април. Тогава по план трябваше да започне реформата на министър Москов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първият български смартфон е вече на пазара
Първият български смартфон е вече на пазара
Започна най-голямо зелено изложение в България
Започна най-голямо зелено изложение в България