НОВИНИ

Петър Москов: ​Работата на Фонда за лечение на деца е била лошо организирана

Работата на Фонда за лечение на деца е била лошо организирана. Това каза в сутрешния блок на БНТ министърът на здравеопазването Петър Москов. Според него процедурите и начинът на отчетност са изкривени. И допълни, че работата на Фонда е там, за да може нито едно дете да не остане без лечение. В студиото на БНТ министърът даде обещание.

петър москов ​работата фонда лечение деца била лошо организирана
bnt avatar logo
от БНТ
08:51, 21.06.2016 (извънредно)
Чете се за: 01:25 мин.
Още
Петър Москов, министър на здравеопазването:
Това, което ще се случи с новия устройствен правилник на Фонда и това е амбицията и зад което след приемането му аз ще застана с политическа ангажимент е, че този процес, в който от ноември месец миналата година до сега няма експертно становище - медицинско, т.е. подготвена документация за разглеждане от Обществения съвет, това време ще бъде сведено до 10 дни. Нито ден повече. Ще бъде по прозрачен начин с ясна информационна система, в която всеки родите в това тежко състояние, в което детето му е болно, ще може да проследи къде точно, на какъв етап е документацията, преписката, досието на неговото дете.

Прозрачни и ясни процедури – това е начинът, по който работи новото ръководство на Фонда за лечение на деца, заяви здравният министър. “Досега в този фонд нямаше деловодство. Т.е. в момента, когато постъпва искане за определено дете, то не влиза в деловодна система, в която да има ясна проследимост за това, какво се случва след постъпването на искането. Има преписки, постъпили през месец ноември 2015 г. и все още не са получили своето становище”, обясни Москов. По думите му това, което ще последва след влизането в сила на новия устройствен правилник на Фонда, е времето за получаване на експертно становище по всеки постъпил случай да бъде сведено до 10 дни. Целта е да има ясна информационна система, в която всеки родител да може да проследи документацията, касаеща неговото дете. “Това е ангажимент, който след приемането на устройствения правилник, и аз, и директорът на Фонда ще поемем и ще отговаряме съответно политически за него”, увери Москов.

В студиото на "Денят започва" министър Москов коментира и разкритията за търговия с пациенти, които биват транспортирани в определени болници, особено когато болният се нуждае от скъпи консумативи: “На тази база има с моя заповед направена група, начело със зам.-министър Ваньо Шарков и отговорът е прост – всяка една линейка има GPS система, вързана със съответния център. В рамките на тази седмица ще бъдат проследени всички по GPS сигналите, т.е. откъде тръгва линейката, къде отива, с какво страдание е пациентът, и ако има някакви отклонения, които доказват злоупотреби и за това директорът на съответното ЦСМ или филиал, не е взел съответните мерки, тези хора ще бъдат санкционирани. Това, което аз знам по тази тема е, че такива неща са по-скоро изключения, но когато излезе окончателният доклад, аз ще го представя и на Вас, и на колегите Ви, които започнаха това разследване”, заяви здравният министър.



Целия разговор гледайте в "Денят започва".




Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
През 2015 над 65 000 000 души са били принудени да напуснат домовете си
През 2015 над 65 000 000 души са били принудени да напуснат домовете си
Зов за помощ за Калоян
Зов за помощ за Калоян