Прокуратурата повдигна три обвинения на здравния министър в оставка Петър Москов. Прокурорската проверка започна преди една година след разследване на предаването "Открито" с Валя Ахчиева за вноса на турската ваксина Пентаксим и износа на българската БЦЖ за Турция.

Прокуратурата официално обяви, че са повдигнати три обвинения на Петър Москов и две на неговия заместник Адам Персенски за това, че е улеснил министъра, за да извърши твърдените от тях престъпления във връзка с ваксините. И двамата са с мярка за неотклонение "подписка".

Според прокуратурата, Москов е извършил две длъжностни престъпления и едно престъпление за безстопанственост, като не е изпълнил служебните си задължения и не са били спазени процедурите за даване на разрешение за ползване на ваксини. От прокуратурата казаха още, че не е имало разрешение от Изпълнителната агенция по лекарствата за това да бъдат приети ваксините Пентаксим у нас.

За тях са платени 323 000 лв. ДДС плюс разноските за доставка. Това според прокуратурата са имуществени щети, а твърдят, че има и неимуществени. Второто обвинение на Москов е свързано с дарените над 5 милиона броя БЦЖ ваксини за Турция. Третото обвинение срещу Москов е за безстопанственост.

Здравният министър в оставка Петър Москов не се притеснява от действията си

Здравният министър в оставка Петър Москов не се притеснява от действията си

Софийската градска прокуратура повдигна 3 обвинения на министъра на здравеопазването в оставка д-р Петър Москов във връзка с дарението на ваксини межд...

© БТА