НОВИНИ

Петър Москов: Ваксината "Пентаксим", внесена от Турция е френска

Ваксината "Пентаксим", внесена у нас, е френска, доставена е от Франция в Турция, компонентът "пентаксим" е произведен във Франция, а част от продукта се допакетира в турски завод, който има документи за добра производствена практика. Това заяви министърът на здравеопазването Петър Москов по време на разисквания в парламента по питане на депутати от БСП и ДПС.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
13:48, 05.02.2016
Чете се за: 00:32 мин.
У нас
петър москов ваксината пентаксим внесена турция френска

Няма турска ваксина, има френска, която е допакетирана в турски завод, обобщи Москов и показа документи, че ваксината е идентична по състав на освободената от Франция ваксина.
Здравният министър посочи, че ваксината "Еувакс", която е за профилактика на хепатит Б, няма да бъде използвана за деца и е предложена от турската страна във връзка с бежанския поток. Москов допълни, че тя и не е предвидена в задължителната част на имунизационният календар.
Той обясни защо МЗ не е минало по стандартния път чрез обществена поръчка и българския притежател на разрешения за употреба. Той посочи, че нито една от двете фирми, които притежават такива разрешения, не се е явила на търг.
Министърът изрази подкрепа за предлаганото по разискванията проекторешение, което предвижда той да предоставя два пъти годишно пред парламентарната здравна комисия доклад за осигуряване на необходимите ваксини по изпълнение на имунизационния календар.
Той предупреди, че страховете, които се насаждат, са много по-голям проблем от това кой е министър и кое е мнозинството.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Извънредни мерки в Пловдив заради вируса „Зика”
Извънредни мерки в Пловдив заради вируса „Зика”
Здравният министър да представя доклад за ваксините 2 пъти годишно
Здравният министър да представя доклад за ваксините 2 пъти годишно