Петър Стойчев за втори път стана световен шампион по плуване в ледени води. Българинът постави световен рекорд в дисциплината 1000 метра - 12 минути и 10 секунди. Повече за победата си и за това как се плува в ледени води, Стойчев разказа в студиото на Сутрешния блок на БНТ.

Стойчев използва възможността на първо място да поздрави нашите спортисти за успехите на световното първенство по биатлон в Йостерсунд, Швеция.

"Няма как да не отбележим големия успех, който постигнаха българските биатлонисти", коментира Стойчев и заяви, че се прекланя пред тяхното представяне.
Владимир Илиев спечели историческо сребро на Световното по биатлон

Владимир Илиев спечели историческо сребро на Световното по биатлон

Историческо постижение за българския биатлон. Владимир Илиев спечели сребърен медал от Световното първенство в Йостерсунд в индивидуалния старт на 20...

Относно своето плуване и възстановяването след едно такова изпитание, Стойчев коментира, че когато спечелиш едно състение, организмът се възстановява изключително бързо.

"Когато си победител, всичко се случва много лесно и приятно. Специално в Мурманск и на Антарктида, моето възстановяване протече не повече от 10-15 минути до момента, в който бях отново в добра кондиция, но това се дължи на победата", разказа той и допълни, че самият факт, че е можел да говори след едно такова плуване, означава, че е бил в много добро състояние.

Стойчев в бъдеще планира да ограничи своето участие в подобен вид плувания, тъй като с напредване на възрастта трябва да намаля тези екстремни натоварния за организма. Той изтъкна, че иска да даде път и на младите.

"След това първенство получихме покани от доста организатори на такива състезания. Имаме предложение да плуваме в езерото Байкал, в Гренландия, Норвегия. Също така една много интересна щафета в Сахалин между Русия и Япония (...) Леденото плуване позволява да се посетят такива екстремни места и да се направят такива екстремни плувания, които те карат да се чувстваш жив и да разбереш, че това, което на хората се струва невъзможно, ние можем да направим."

Какво още разказа той вижте във видеото.