НОВИНИ

Петър Витанов: Няма ефективна политика за справяне с корупцията

В България битува усещане за безнаказаност и когато посолството на САЩ анонсира, че има висши държавни чиновници, които ще бъдат огласени, обществото сякаш очакваше въздаване на справедливост. Това обаче остана неоправдано. Това каза в предаването "Още от деня" евродепутатът Петър Витанов.

bnt avatar logo
от БНТ
19:26, 10.02.2020
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Според Витанов се е създало усещането, че България самостоятелно не може да се справи с корупцията и има нужда от САЩ. Сякаш по този начин се дискредитира Европейската комисия, която преди няколко месеца огласи края на процедурата по мониторинга за оценка и проверка.

Евродепутатът каза, че в момента няма ефективна политика за справяне с корупцията. Ние също сме против Механизма за сътрудничество и проверка заради това, че той е неефективен и изчерпан по съдържание и дискриминационен.

Той коментира и срещата на Корнелия Нинова с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши и водещи европейски политици.

"БСП със своя председател отиде в Брюксел, за да заяви своите позиции по темите, които предопределят европейския обществен ред. Проведохме срещи на най-високо равнище. Могат да бъдат направени два извода. Всеки опит БСП да бъде наречена антиевропейска партия е провален, тъй като самият прием на такова високо равнище говори за противното. Имахме срещи с хора от различни политически семейства, което е атестация, че БСП се възприема като сериозна опозиция и партия, чието мнение е важно", каза Витанов.

Евродепутатът изтъкна, че българската делегация е обсъждала по време на срещите всички онези теми, които вълнуват Европа - Зелената сделка, бъдещето на екологичните политики - така че да не бъде забравен и техния социален аспект, както и многогодишната финансова рамка.

Целия разговор вижте във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Извънредни проверки заради мръсния въздух в София
Извънредни проверки заради мръсния въздух в София
Проф. Ирена Илиева: Борбата с корупцията се води на много нива
Проф. Ирена Илиева: Борбата с корупцията се води на много нива