Средната цена на петрола на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) в петък слабо се повиши до 61,91 долара за барел, информира днес на сайта си картелът. В четвъртък един барел от кошницата на ОПЕК се търгуваше за 61,70 долара.

За определяне на цената на петрола на ОПЕК се използва т. нар. петролна кошница, включваща 14 сорта петрол за износ на страните членки на картела: Лек арабски (Саудитска Арабия), Басра лек (Ирак), Бони лек (Нигерия), Ес Сидер (Либия), Жирасол (Ангола), ирански тежък (Иран), Кувейт експорт (Кувейт), Мерей (Венецуела), Мурбан (ОАЕ), Ориенте (Еквадор), Катар марин (Катар), Шахаран бленд или "Сахарска смес" (Алжир), Раби лек (Габон) и Зафиро (Екваториална Гвинея).

Атанас Тасев: Природният газ ще поскъпва с 5% на тримесечие

Атанас Тасев: Природният газ ще поскъпва с 5% на тримесечие

Няма да пробие нивото от 70 долара за барел. Има регулиращи механизми - ОПЕК и производството на шистов газ. След пробива до 60 долара за барел се отв...

Историческият максимум за "кошницата на ОПЕК" е цената от 140,73 долара за барел, отчетена на 3 юли 2008 година.

Цената на барел петрол се определя чрез извеждане на средна аритметична величина от котировките към момента на закриване на търговията с всички сортове от "кошницата на ОПЕК" предходния работен ден.