НОВИНИ

Петя Първанова: Има бежанци с краста в центъра в Харманли

В Харманли в момента има 2002 души, предимно семейства, има и самостоятелни лица, но 1/3 съставът на центъра е намален от размириците досега. Поетапно се възстановява пропускателния режим там, повече от половината лица са прегледани от лекари. Клинично здравите могат да излизат извън центъра. Това заяви Петя Първанова, председател на Държавната агенция за бежанците, в студиото на "Още от деня".

bnt avatar logo
от БНТ
18:59, 09.12.2016
Чете се за: 00:27 мин.
У нас

1430 лица са прегледани, 180 от тях са с различни заболявания - най много са с грип, има лица с краста, но те се лекуват. За 3-4 дни се лекуват, ако се прилага правилно лечение, имаше и няколко деца с варицела, коментира председателят на Агенцията за бежанците.

Гърция не прилагаше Дъблинското споразумение за реадмисия на бежанци. България не е прекъсвала да го изпълнява, заяви Първанова.

По думите ѝ 100 лица са върнати в България от Германия през 2016 г. Изпълняваме международните споразумения и законите, коментира Първанова.

След размириците в центъра в Харманли, 180 души доброволно са пожелали да бъдат върнати в родината им, 1/3 от тях вече са върнати в Афганистан. Ще има и принудително изведени лица.

Не се среща съгласие на общини и граждани за създаване на бежански центрове, няма как да построим много центрове с малко хора в тях, допълни Петя Първанова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българска фирма за производство на холограми с две награди на световен форум
Българска фирма за производство на холограми с две награди на световен форум
Дете почина от недохранване в Хасково
Дете почина от недохранване в Хасково