НОВИНИ

Пианистите Аглика Генова и Любен Димитров с престижна награда

Българските пианисти Аглика Генова и Любен Димитров получиха най-престижната награда в света на класическата музика - Ехо Класик. Те са първите наши инструменталисти - носители на отличието. Клавирното дуо от години е намерило място сред елитни артисти като Йонас Кауфман, Джойс ДиДонато, Берлинската филхармония и Бостънския симфоничен оркестър.

Миглена Стойчева
от Миглена Стойчева
20:35, 28.07.2017
Чете се за: 00:58 мин.
Още

Не самите артисти, а техните музикални компании атакуват престижната награда на Немската фоно академия. Звукозаписните фирми избират с кои свои артисти ще кандидатстват за приза. Аглика и Любен имат зад гърба си много издадени дискове със свои изпълнения, но така и не знаят попадали ли са и преди сред кандидатите за Ехо Класик. Не е достатъчно да са направили един наистина стойностен запис, но и да са получили възможно най-ласкави критики от всички престижни музикални издания, които следят топ нивото на световната концертна сцена.

Любен Димитров, пианист: Колкото до това дали сме знаели, че с тази продукция ние ще спечелим Ехо, в никакъв случай не сме го знаели, защото самият факт, че трябва първо да се съберат такива рецензии от такова ниво в световен мащаб - тук говорим за BBC мюзик Мегъзин, за Диапазон Дор и т.н. , това са издания, които наистина човек не може нито да ги купи, нито по някакъв начин да го повлияе.
Аглика Генова, пианистка: От мънички сме обучавани, че един еднократен успех, еднократен конкурс в една единствена държава в развитието на един артист като международен артист, който претендира, че има интернационална, международна кариера, не е достатъчно. Специално за нас като класически музиканти Еко Класик наградата я отъждествяваме или уравновесяваме почти наравно с един Оскар за артистите в Холивуд. Наистина това е най-голямата, най-реномираната, най-всеобхватната музикална награда за нас като артисти.

Аглика и Любен казват, че в създаването на качествена класическа музика няма национален елемент. И все пак не крият емоциите си, че печелят наградата в категорията Запис на концерт на годината точно с програма записана съвместно с оркестъра на Националното радио под диригентството на Йордан Камджалов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рим ще избегне режима на водата
Рим ще избегне режима на водата
Пчелари от разградското село Балкански се оплакват, че липсват сезонни работници
Пчелари от разградското село Балкански се оплакват, че липсват сезонни работници