“Пиано 24” е новият летен проект на Балчик. В рамките проекта пешеходни пътеки ще бъдат изрисувани като клавиши, на някои от спирките ще пъдат поставени пиана, така че всеки, който умее, ще може да седне и да посвири в неформална обстановка. Целта е да се привлече вниманието на обществеността и да бъде закупен роял за културния център “Мелницата”.

Балчик

В основата на проекта “Пиано 24” е Фондация “Академия класика”. Тя е и организатор на фестивала “Дни на класиката”, чието осмо издание ще се проведе от 22- ри до 29- ти юли в Балчик. Ето защо е толкова важно до тогава да бъде осигурен истински концертен роял.

Сава Тихолов- началник на Отдел “Култура и връзки с обществеността” в Община Балчик

“Пианото, което искаме да закупим, вече се пълни сметката...то ще бъде разположено в “Мелницата”, която е зад нас. Това е идеята този инструмент да остане за града.”

В рамките на фестивала “Дни на класиката”, проф. Борислава Танева ще организира майсторски клас с ученици и студенти от цялата страна. До началото на проявата обаче, духът на пианото ще обземе целият град. Така например пешеходните пътеки на крайбрежната алея вече изглеждат като клавишите на пиано. И впечатляват и местите жители, и чуждестранните туристи.

Туристи:
“Ние сме от Кишинев, вече трети ден сме тук, идваме от 4 години. Пешеходните пътеки, да, красиви са и веднага разбрахме, че това е пиано.” “Приемам го като нормално, стига да има ефект от цялата работа.”

Сава Тихолов- началник на Отдел “Култура и връзки с обществеността” в Община Балчик

“Ще имаме и пиано спирки...на които туристите ще могат да покажат своите артистични способности.”

“Пиано кино” ще се казва и лятното кино тази година в Балчик.