НОВИНИ

Пиене на козметичен продукт уби десетки хора в Русия

41 души починаха от отравяне с препарат за вана, консумиран като алкохолна напитка в руския град Иркутск. Пострадалите са общо 57. Образувано е наказателно дело, задържани са седем души. В Иркутск е въведено извънредно положение. Премиерът Медведев нарече станалото "пълно безобразие", случаят е докладван на президента Путин.

bnt avatar logo
от БНТ
17:56, 19.12.2016
Чете се за: 00:56 мин.
По света

През двата почивни дни в болница в Иркутск започнали да постъпват десетки хора с признаци за интоксикация. Оказало се, че всички са пили козметичното средство "Бояришник", въпреки предупрежденията на етикета, че съдържанието е само за външна употреба. Анализът на течността за вана показал високи съдържания на етилов спирт, но и на антифриз. Според здравните власти, консумацията предизвиква смърт до часове.

лекар: Всички пациенти постъпиха в много тежко състояние с признаци на остро отравяне. Всички са в реанимация, оказва им се необходимата медицинска помощ.

Властите в Иркутск проверяват абонатните станции на топлофикационната мрежа, където зимата обикновено се събират бездомни.

Карина Головатчева - говорител на следствената комисия - Иркутск:
Разпитват се лицата, които вече са излезли от кома. Извършват се обиски в два търговски обекта в ленински район на града. По предварителни данни именно оттам е закупена въпросната течност, причинила масово отравяне.

Открит е нелегалният цех, където се произвежда препарата, от различни обекти са конфискувани над 2 хиляди бутилки с общ обем 500 литра. До пълно изясняване на случая в Иркутск е забранена продажбата на течности, съдържащи алкохол. Властите обхождат частни домове на проблемни семейства и информират населението за рисковете от отравяне.

Заради икономическата криза все повече хора в Русия не могат да си позволят легален алкохол и прибягват до заместители, често и от автомати за продажба. През 2014-та препарати само с външно приложение са отнели живота на 45 хиляди души в страната, съобщава руската преса.

От тази власт въвеждане на ред по този въпрос не очаквам, заяви опозиционерът Алексей Навални. Според него решението е в борбата с бедността, но и с корупцията заради огромните приходи от заместителите на легалните алкохолни напитки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Не успяха да преместят проблемната цистерна в Хитрино
Не успяха да преместят проблемната цистерна в Хитрино
Разпитаха свидетели по делото срещу акушерката Емилия Ковачева
Разпитаха свидетели по делото срещу акушерката Емилия Ковачева