НОВИНИ

Пик на ухапвания от кърлежи, 100 души са заразени с лаймска болест

Ръст на болните от лаймска болест, след ухапване от кърлеж. Заразените са около 100. Над 20 от тях са регистрирани в последната седмица. Други 30 са заболели от марсилка треска. Според експертите болните не са повече от миналата година. Броят им обаче вероятно ще се увеличи, защото в момента кърлежите са най - активни.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
18:25, 11.06.2019 (извънредно)
6967
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Много от ухапаните носят кърлежите за изследване в Националния център по заразни и паразитни болести.

Мартин: Детето го ухапа. На Панчарево бяхме уикедна и вчера го видяхме. Личният лекар - ходихме при него снощи - извади го и ни изпрати тук за проба.
Даниела: Очаквам си резултата от кърлежа и да взема съответните мерки, ако се налага.
Проф Ива Христова - зам.-директор на Националния център по заразни и паразитни болести: Изследването на кърлежа не е така меродавно, както изследването на човека, защото теоретично може да се пропусне зараза при изследването на кърлежа. По-важно е дефакто кърлежът какво е причинил на организма.

Най-добре е човек да се изследва 1 месец след ухапването.

Проф Ива Христова - зам.-директор на Националния център по заразни и паразитни болести: Ако няма симптоми никакви на мястото. Няма обща отпадналост, болки по ставите, по мускулите. Може да се изчака до месец месец и половина и тогава да се направи изследването.



;

Опасност от заразяване с лаймска болест или марсилска треска има при около 3% от ухапаните. Можем да се предпазим от кърлежите, ако избягваме неокосени тревни площи.

Проф Ива Христова - зам.-директор на Националния център по заразни и паразитни болести: Ако се налага навлизане в тревни площи, бързо оглеждайте тялото за забити кърлежи и бързо ги сваляйте.
Д-р Надежда Стоева - началник на ДКБ V МБАЛ, София: Важно е да се извади кърлежа от специалист, да не се правят опити от пациентите, тъй като рискът е голям, ако остане главичка или хоботче.

Ухапването от кърлеж не е спешно състояние, но е добре да се извади в първите 12 часа. За това потърсете личния си лекар или кабинета за неотложна помощ, с който той има договор. Ако отидете в спешно отделение или кабинет, може да ви се наложи да платите за процедурата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След тежко боледуване почина кинорежисьорът Юлия Кънчева
След тежко боледуване почина кинорежисьорът Юлия Кънчева
Двама индианци правят тръстиков кораб край Белослав
Двама индианци правят тръстиков кораб край Белослав