НОВИНИ

Очаква се пиково потребление на ток

Понижаване на температурите до минус 20 градуса и ново пиково потребление на ток се очаква в петък след върховото натоварване на енергийната система преди две седмици. Готова ли е системата да се справи с поредното изпитание на зимата разказва Николай Минков.

Николай Минков
от Николай Минков
20:47, 25.01.2017 (извънредно)
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

На 10 януари, когато бе регистрирано рекордно потребление от над 7700 мегавата на час, невиждано от близо 20 години температурите бяха от минус 19 градуса във Видин до плюс 6 край морето. Според синоптиците този петък се очаква да бъде още по-студен, с амплитуди от минус 20 градуса в някои котловини до минус 8 градуса край морето, което означава и скок в потребление на електроенергия. От ЕСО прогнозират малко по-ниска консумация от 7100 мегавата на час, но те най вероятно ще бъдат надхвърлени.

Според последните данни на ЕСО износът на ток е спрян, активиран е резервът, а всички елекроцентрали работят на пълна мощност. Над 45 % от токът в момента се произвежда от въглищните

ТЕЦ-ове - американските "Марица-изток" 1 и 3 и държавната "Марица-изток 2,ТЕЦ "Бобовдол" и ТЕЦ "Марица 3" край Димитровград. На АЕЦ "Козлодуй" се пада 32 на сто. ВЕЦ-овете, които поеха пиковото потребление на 10 януари и осигуряваха 12% от тока, сега произвеждат едва 4%.

Министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова заяви, че проверка на подстанциите и трафопостовете на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго про" е показала, че няма опасност при по-висока консумация напрежението да излезе от стандарта. Друга проверка пък е установила, че електроцентралите, осигуряващи резервната мощност имат достатъчни въглища.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката в оставка: Имаше 3 централи, които исигуряват студен резерв и в тях имаше известно понижение на резерва от въглища, който в момента се наваксва и след 20 януари складовете вече са с необходимите количества. Електроенергийната система на страната е стабилна. Предприети са всички необходими мерки. Това, че ще има пик в потреблението, няма как да доведе съответно до проблеми с електроуредите.
;

Думите на министъра са успокоителни, че напрежението няма да падне и няма да има проблеми, но все пак - какво съветват експертите:

От Българския енергиен форум призоваха потребителите в пиковите часове да намалят консумацията на излишни електроуреди. Те са изчислили, че подобна мярка би спестила енергия, равна на мощността на един малък енергоблок.

Иван Хиновски - председател на български енергиен форум: Ние правихме една сметка, че ако 100 000 човека - домакинства, изключат по един реотан между 6 и 8, да кажем един реотан е 2 киловата грубо, това са 200 мегавата генериращи мощности. Това е напълно достатъчно да се овладее пиковото натоварване, което се очаква да бъде винаги около 19 часа, винаги тогава идва.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Учениците от СМГ събират средства за ремонт на Софийската обсерватория
Учениците от СМГ събират средства за ремонт на Софийската обсерватория
Откриха изложбата Мост към Кристо във Варна
Откриха изложбата "Мост към Кристо" във Варна