Пилот на делтапланер загина при авиоинцидент край казанлъшкото село Юлиево. Румен Иванов е изпълнявал селскостопански полети.

Мъглиж

След няколко курса двигателят започнал да прекъсва и пилотът предприел маневра за кацане. Клон обаче закачил колесника на делтапланера и машината се разбила на земята.

Загиналият Румен Иванов е един от най-опитните пилоти в страната, инструктор и проектант на леки летателни средства. Той е един от основателите на делтапланеризма в България и собственик на най-голямата фабрика за производство на делтапланери у нас.

Във връзка с настъпилия инцидент е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител, събщи Окръжната прокуратура в Стара Загора. То е за това, че при управление на въздухоплавателно средство – мото - делтапланер, извършителят е нарушил правилата за движение и по непредпазливост причинил смъртта на Р. Г.И. на 64 год.

Установено е, че мото-делтапланера е изпълнявал агрополет за наторяване на земеделски култури.

По делото са разпитани свидетели. В момента са провежда оглед. Иззети са документи – за техническото състояние на мото-делтапланера и други документи от фирма „А.Д.Д.“ гр. Казанлък, чиято собственост е мото-делтапланера. Назначени са експертизи – съдебно медицинска и техническа.

Разследването се провежда от Национална следствена служба - София.