Нова 3D технология намалява стреса при манипулациите на деца с изгаряния. Тя дава възможност на лекарите да сменят превръзка без да поставят пълна упойка на малките пациенти. У нас обаче все още няма такава апаратура. От отделението по изгаряния на "Пирогов" се надяват да получaт модерната технология от "Българската коледа".

12-годишната дъщеря на Димка изгорила краката си с гореща вода. Повече от 10 дни се лекува в отделението по изгаряния на "Пирогов". Сменят превръзката ѝ под упойка през няколко дни.

Димка Захова, родител: След това изпитва болка, неразположение. Излизането от упойката също е един доста неприятен момент. Малко или много се влияе на психиката на детето.

Лекарите казват, че могат да сменят превръзките и без да поставят упойка на децата. Заради стреса след изгарянето и отделянето от родителите по време на манипулациите, малките пациенти се страхуват.

Доц. Мая Аргирова, началник на Клиниката по изгаряния в УМБАЛСМ "Пирогов": Ние не можем да им обясним, че те ще бъдат безболезнени и че това няма да им навреди. И имаме необходимост от нещо, което да отвлече вниманието им. Нещо, което да ги отблъсне от тази непозната за тях среда.

В повечето световни и европейски центрове по изгаряния е внедрена 3D технология, която откъсва децата от заобикалящата ги болнична среда.

Доц. Мая Аргирова: В зависимост от възрастта, поставят детето в една напълно позната за него среда. Например на дъното на океан или пък играят с мишени или пък пукат мехурчета. А могат да се пренесат и в свят на приказките.

Така децата преживяват неприятните процедури с по-малко стрес и болка.

Димка Захова: Страхът, който го има преди всяка една манипулация, просто няма да го има. Детето ще бъде ангажирано с много по-интересни за него занимания. Определено родителят ще бъде много по-спокоен, когато види детето си спокойно.
Доц. Мая Аргирова: Ще бъдем изключително благодарни на всяко дарение, което може да помогне за закупуването на подобна апаратура.

В отделението се лекуват над 2500 деца годишно. Лекарите се надяват, че ще получат 3D апаратурата от "Българската Коледа".