НОВИНИ

Специално за NEWS.BNT.BG: Дойна Жела Деспоа: Цяла Румъния трябва да е на улиците

Протестите в Румъния се дължат на крещящо разминаване между изборните обещания и конкретните резултати от управлението - това каза в специално интервю за news.bnt.bg румънската писателка Дойна Жела Деспоа. Тя смята, че цяла Румъния трябва да е на улиците заради лъжата и корупцията.Интервюто взе Дияна Боева. Превод от и на румънски: Христо Боев

специално newsbntbg дойна жела деспоа цяла румъния улиците
bnt avatar logo
от БНТ
14:20, 12.08.2018
Чете се за: 03:10 мин.
По света

Представете се, моля Ви.

Дойна Жела Деспоа - румънска писателка: Била съм дълги години редактор, преподавател, преводач, аз съм, смятам, и писателка, аз съм човек, който е живял и тук, и в чужбина, и искам да продължа да живея тук, като продължавам да обичам тази страна, в която са моите спомени, приятели и родители, роднини и близки познати, живи и мъртви, като я обичам със светската ѝ толерантност към лъжата и корупцията и с ужасните последици от това, с всичко…

Бяхте ли на протестите в Букурещ?

Дойна Жела Деспоа - румънска писателка: Да, била съм на безброй протести, които са се състояли в Букурещ – както и в други големи градове в страната – почти веднага след заемането на властта от настоящата управляваща партия, ПСД, която спечели парламентарните избори през декември, 2016 г. със социалдемократическа програма, която не е спазила в нито една от точките ѝ, което предизвика и после засили недоволството на активното политическо и гражданско общество. Бях и на вчерашния протест, обявен преди месец като протест на румънците от диаспората.

Защо протестира Румъния?

Дойна Жела Деспоа - румънска писателка: Протестите се дължат на крещящо разминаване между изборните обещания и конкретните резултати от управлението, но те станаха още по-бурни, когато стана ясно, че единствената точка от управленската програма, която се следва упорито, е модифицирането на законите от съдебната система и заместването в решителните функции на тези, които осигуряваха независимостта на правосъдието, с единствена цел – декриминализиране на корупцията, избавянето на политическите лидери от съдебни досиета и затвор, с който щяха да завършат съответните съдебни дела. Тези протести достигнаха своята кулминация през февруари, 2017 г., когато на улицата излязоха няколкостотин хиляди души. Въпреки тези протести, те не доведоха до друго, освен промяната на едни правителства с други, едно от друго по-некомпетентни, по-анти-европейски и анти-евроатлантически, което доведе до прогресивната деградация на обществото: правосъдие, образование, здравеопазване, среда, гражданска сигурност, всички бяха доведени до състояние на колапс, а корупцията престана да бъде наказвана чисто и просто.

Румънската диаспора въстана – можем ли да кажем, че това предполага сдържан гняв?

Дойна Жела Деспоа - румънска писателка: Става въпрос за протест, който е стигнал до отчаяние, невъзможен за удържане, без обаче да съзнава откъде да започне генерално прочистване. Това е при условията, в които опозицията е достатъчно слаба, за да подтиква хората да използват правото си на гласуване, но и в условията на една много слаба политическа култура на диалога, на компромиса и на един напълно объркан и хаотичен обмен на идеи. Както и в условията на един погрешно разбран идеализъм, всъщност, на един „ангелизъм“, да не приемеш, че изборите означават винаги да избираш по-малкото зло, тъй като в политиката винаги това правим: избираме от пазара това, което е най-малкото лошо. Това румънците не го разбират. Латинската ни природа предпочита пред реформите, революциите, тоест уличните битки… Аз вярвам, че в съзнанието на повечето румънци единствената напълно удовлетворителна програма за управление е тази, която биха създали самите румънци. И със сигурност, идеята, че държавата трябва да ти дава, че нали затова е държава.

Разбирам, че се възпротивявате на т. нар. „държава Франкенщайн“, паралелна държава или фиктивна държава и че не желаете да ви се случи това, което се случи в Полша и Унгария. Можете ли да коментирате, моля?

Дойна Жела Деспоа - румънска писателка: Фактът, че в Унгария и Полша е толкова лошо, колкото и у нас, не може да ни бъде утеха. Да, видно е, че там ЕС няма почти никаква сила, не може да санкционира неспазването на поетите ангажименти, не може да ги уплаши и с изключване, нито може да ги изключи. И там не съществува кой знае каква политическа воля, навсякъде има много по-тежки ситуации, отколкото у нас. От друга страна, на мен ми е ясно, че в Унгария и Полша лошата ситуация възникна, след като са се извървели определени стъпки, докато у нас се тъпчеше на място. Там има магистрали, има определени жизнени стандарти, съществува както приятна селска среда, така и впечатляваща градска такава, санитарна и социална помощ, за която дори не сме си мечтали. И още веднъж, не можем да се задоволим и с утехата, че тук, у нас, не падат бомби както в Газа. Ако не падат, тогава да направим това, което трябва да се направи, нали?

Какви са последните данни за насилието и протестите?

Дойна Жела Деспоа - румънска писателка: Последните данни са почти 500 ранени от протестиращите, както и няколко десетки жандармеристи, в тежко състояние се намира представителка от силите на реда, която считаме, че се е жертвала специално, за да се оправдаят репресиите, както и да се разпространи усещане за разногласие и объркване, но най-вече, видима е неспособността на тази управляваща партия да поеме дори грам вина за случващото се.

За какво мечтае настоящият румънец, каква е визията му? Можем ли да кажем, че тези желания или блянове са утопични?

Дойна Жела Деспоа - румънска писателка: Не съществува генеричен румънец, не всички мечтаят за едно и също нещо, но вярвам, че идването на хората от диаспората казва едно нещо напълно ясно: всички предпочитат, или биха предпочели, да не бъдат изтръгвани от лоното на семейството и да отиват на край света, за да живеят по-добре, както и че са бесни, че този по-добър живот не може да се получи тук. Това, което не разбират е, че за една нощ и без непрестанни усилия и участие, реформи и политическа култура няма как да възникнат.

Оставам с впечатлението, че у вас не съществува никаква толерантност към лъжата. Това така ли е наистина?

Дойна Жела Деспоа - румънска писателка: Охо, съществува даже огромна толерантност към лъжата и корупцията. Иначе цялата Румъния щеше да е на улицата и нямаше да понася това раково образование, което дава метастази навсякъде.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още По света

Ожесточена битка за Истанбул и Анкара в навечерието на местния вот в Турция
Ожесточена битка за Истанбул и Анкара в навечерието на местния вот в Турция
14:45, 28.03.2024
Чете се за: 04:37 мин.
Путин: Русия няма да нападне НАТО, но ще сваля F-16 над Украйна
Путин: Русия няма да нападне НАТО, но ще сваля F-16 над Украйна
14:37, 28.03.2024
Чете се за: 00:47 мин.
Полицията в тайландска провинция вече ще преследва проблемни маймуни
Полицията в тайландска провинция вече ще преследва проблемни маймуни
14:18, 28.03.2024
Чете се за: 01:30 мин.
Нови руски удари срещу Украйна
Нови руски удари срещу Украйна
12:32, 28.03.2024
Чете се за: 00:52 мин.
Зоо Великден в Чили: Раздадоха лакомства на животните (СНИМКИ)
Зоо Великден в Чили: Раздадоха лакомства на животните (СНИМКИ)
06:53, 28.03.2024
Чете се за: 00:25 мин.
Израел иска нова среща на високо равнище
Израел иска нова среща на високо равнище
06:48, 28.03.2024
Чете се за: 01:25 мин.
Руската рок група "Пикник" изнесе концерт в памет на жертвите от атентата край Москва
Руската рок група "Пикник" изнесе концерт в памет на жертвите от атентата край Москва
06:04, 28.03.2024
Чете се за: 00:42 мин.
Откриха две от жертвите на срутилия се мост в Балтимор
Откриха две от жертвите на срутилия се мост в Балтимор
05:58, 28.03.2024
Чете се за: 02:27 мин.
Как изкуственият интелект подобрява вкусовите качества на бирата
Как изкуственият интелект подобрява вкусовите качества на бирата
22:01, 27.03.2024
Чете се за: 01:02 мин.
Франция ще помага на Бразилия да строи атомни подводници
Франция ще помага на Бразилия да строи атомни подводници
21:49, 27.03.2024
Чете се за: 01:15 мин.
Открита е черната кутия на кораба, който се вряза в мост в Балтимор
Открита е черната кутия на кораба, който се вряза в мост в Балтимор
21:32, 27.03.2024
Чете се за: 03:55 мин.
Спасение от океана: Тувалу и Австралия близо до историческо споразумение
Спасение от океана: Тувалу и Австралия близо до историческо споразумение
20:41, 27.03.2024
Чете се за: 01:35 мин.
Топ 24
Най-четени
Евакуираха пристанището на Антверпен заради пожар
Евакуираха пристанището на Антверпен заради пожар
Три деца се издирват в морето край Дуранкулак
Три деца се издирват в морето край Дуранкулак