НОВИНИ

Агенцията за българите в чужбина с кампания за връщане на сънародниците ни

Кампания за привличане на сънародниците ни, които живеят извън България започна Агенцията за българите в чужбина. С писма до българските общности държавната институция, съвместно с асоциацията на софтуерните компании, информират за свободните работни места у нас. Прави се и проучване с какво се занимават сънародниците ни зад граница, защо са напуснали страната ни и какво би ги подтикнало да се върнат.

Виктория Бояджиева
от Виктория Бояджиева
11:24, 17.08.2018
7565
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Тази пролет животът поставя Симеон Арсов на кръстопът - България или Македония.

Симеон Арсов: Получих информация от Сдружението за македонско-българско приятелство, че Държавната агенция за българите в чужбина е изпратила писмо до тях, че имат проекти за даване възможности за работа и развитие в България.

Симеон е роден в Македония, но баща му е българин. Днес младежът е твърдо убеден, че иска да се развива в България и дори учи "Администрация и управление" у нас.

Симеон Арсов: Реших да се запиша тука, защото мисля, че е по-добре образованието тука.
Има доста възможности за работа.

Какво би накарало повече хора да последват примера на Симеон? Да разберат това са си поставили за задача от Агенция за българите в чужбина.

Ива Крумова - Агенция за българите в чужбина: В момента само за 10 дни вече имаме над 2 000 отговора.

Анкетата е активна до 25 септември.

Ива Крумова - Агенция за българите в чужбина: След това ще можем да разберем как точно да действаме

Сънародниците ни разбират за проучването от над 1 000 български организации в чужбина. От началото на годината Агенцията изпраща и писма с информация за свободните работни места има у нас.

Ива Крумова - Агенция за българите в чужбина: Когато при нас се свърже някой работодател и има нужда от определени кадри, ние преценяваме към кой можем да се обърнем, за да бъдем полезни.

Най-много голям е интересът сред българите от Западните покрайнини. Още през февруари над 30 души от Цариброд, Сърбия се прибират у нас, за да работят в завод в Костинброд. И докато българите, които живеят на Балканите се прибират в родината заради икономически причини, тези, емигрирали в Западна Европа поемат пътя към дома или заради предложения от международни компании или от носталгия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Археолози откриха древни фигури в северната част на Перу
​Археолози откриха древни фигури в северната част на Перу
Поредица от земетресения стреснаха жителите на Южна Италия
Поредица от земетресения стреснаха жителите на Южна Италия