НОВИНИ

Писмо на 140 години пази спомена за Руско-турската освободителна война

Оказва се, че преди преди почти век и половина вълненията на обикновения човек не са били по-различни от тези на днешния. Непоказвано досега писмо от руско момиче до български опълченец ни прави съпричастни към ежедневието на хората, видели от първо лице Руско-турската война.

bnt avatar logo
от БНТ
19:33, 03.03.2018
Чете се за: 00:56 мин.
Още

Пожълтелият лист хартия, прегънат на две, е стоял десетилетия в едно от чекмеджетата на стара варненска къща. Преди около 5 години, когато имотът сменил собствениците си, писмото попада в антиквариат и така е открито от изследователя и журналист Иван Тренев.

Иван Тренев: В мен държа едно писмо, точно от Освобожденска България - 1878 година, на една рускиня, която пише писмо на български опълченец, и то е любовно писмо. Тя е едва на 18 години, за времето си обаче вече голяма и макар че тогава много от жените са се женели на 15-16 години, тя не е била женена, но му отказва женитбата, защото е разочарована от това, че негови роднини отварят нейната кореспонденция с него. И така не се осъществява тяхната дружба... Много красиво пише.

Точната дата, изписана в горния ъгълна листа е 8 декември 1878 година. Предполага се, че двамата влюбени са се запознали месеци преди тази дата, когато семейството на Ана се мести в България след Освобождението. Нейният баща е бил лекар и идва да работи у нас. А в текста с дребни равни букви четем:

Любезни Иван Степанович, Вашето писмо, аз получих чрез вашия брат. И то беше както обикновено разпечатано. Като всички писма от вас, които получих от Русчук. Работата е в това, че аз исках да ви обясня лично, но това е невъзможно. Не ме чакайте повече. Взех това решение, защото въпреки вашите старани, да остана в България, не мога да го направя.

По-надолу в писмото става ясно, че заради ангажиментите на доскорошния опълченец след създаването на новата държава, любовта става невъзможна. Авторката на писмото е принудена да се завърне в Русия.

Изследователят Иван Тренев смята да дари писмото на музейна експозиция, за да могат да го видят повече хора.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Празнична композиция пътува по случай Трети март по теснолинейната
Празнична композиция пътува по случай Трети март по теснолинейната
Румен Радев: Историческата ни енергия е в осъзнатата стойност на свободата
Румен Радев: Историческата ни енергия е в осъзнатата стойност на свободата