НОВИНИ

Питейната вода в София е една от най-качествените в Европа

До 2021 година дружеството "Софийска вода" ще въведе по-модерен метод за пречистване на питейната вода от органични замърсители чрез UV третиране. Това обяви новият изпълнителният директор на компанията Васил Тренев. По този начин ще бъде обеззаразяванa водата идваща от яз. „Искър“.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
18:15, 15.06.2018
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

С лъчите ще се въздейства на ДНК на микроорганизмите и те няма да могат да се размножават след това. В момента столицата ни е на 6-то място по качество на водата в целия Европейски съюз.

Васил Тренев, изп. директор "Софийска вода": В технологичен аспект нещата стоят така, че ние вървим в крак с това, което се случва в световен мащаб, мога смело да кажа, че много отношения сме по-напред от колегите от сектора.

Това е мястото, от където водата от язовир "Искър влиза в пречиствателната станция в Бистрица, налягането е 5 бара.

Весела Стефанова, старши мениджър "Лаборатрен пречиствателен комплекс - "Софйска вода": В пречиствателните станции се използва предхлориране, след което водата минава през пясъчни филтри, когато има необходимост се използва агент колаголант, за допълнително пречистване на финни частици, след това на изход станция водата отново се обеззаразява чрез газ-хлое, за да бъде отстранен и най-малкия замърсител. Лабораторията на "Софийска вода" контролира по всички етапи на пречистване на водата, която постъпва и излиза от пречиствателните станции.

На месец се правят 700 проби и около 12 000 анализа за контрол на качеството на водата за питейно-битови нужди. В софийската питейна вода няма тежки метали или радиоактивни вещества, както и уран, категорични са от дружеството, а хлоридите са 20 пъти под нормата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иран излъга Мароко с автогол в 95-ата минута (видео)
Иран излъга Мароко с автогол в 95-ата минута (видео)
Румен Радев: ​Малките и средни предприятия са гръбнакът на икономиката
Румен Радев: ​Малките и средни предприятия са гръбнакът на икономиката