За шести пореден път в София се проведе конкурс за бира, приготвена в домашни условия. Организатор е Асоциацията на домашните пивовари в България. Тази година в девет категории се състезаваха над 230 различни бири от 12 държави.

Повече от седем часа бяха необходими на 25 международни съдии, за да опитат всяко пиво. Основните критерии, по които те оценяваха бирата, бяха аромат, външен вид, вкус, усещане в устата и общо впечатление. Освен победители, във всяка една категория беше избрана и най-добрата бира, като този път участниците не са само български.

Бирите, които днес ще бъдат журирани, са 235, обединени в девет групи, категориите, които са представени са над 25.

Темелко Пампов: Всички страни от Централна и Източна Европа са представени. Най-голямо участие от чуждите страни имаме от Хърватия, Румъния и Словакия.

Минималният срок за приготвяне на домашно пиво е около 21 дена. По данни на Асоциацията хората, които правят бира в домашни условия от зърно у нас са близо 1000, защото процесът не е сложен.

Христо Цочев: Трябват ни две тенджери и една кофа и общо взето всичко се намира в средностатистическата кухня.
Христо Цочев: Домашната бира е много различна от заводската по същия начин, по който домашната лютеница е по-различна от промишлената лютеница. Когато си я направим сами, вложим собствения си труд и умения, тя придобива съвсем различен, дори емоционален характер за нас.

Докато пивоварите се състезаваха, всеки който искаше, можеше да дойде на конкурса, за да опита домашното пиво.