НОВИНИ

Пижамено парти в подкрепа на онкоболни деца

Всяка година над 100 деца в България чуват диагнозата рак. В знак на солидарност и подкрепа в борбата им с коварната болест, днес международният ден на децата с онкохематологични заболявания беше отбелязан в София със специално пижамено парти. Домакин на събитието домакин беше омбудсманът Мая Манолова. Целта на инициативата е да привлече вниманието на институциите към проблемите при лечението на тези деца.

bnt avatar logo
от БНТ
17:24, 15.02.2017
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

6-годишният Боян получава диагнозата остра лимфобластна левкемия преди 3 години. Днес той вече е напълно здрав, но цялото семейство преживява тежко периода на лечение.

Деси - майка на Боян
Имаме нужда от център, където да отидем и да говорим за това нещо, а не да се затворим в къщите си

Родителите в подобна ситуация споделят, че често не чувстват подкрепа в тази тежка битка. За да привлекат вниманието на обществотото и институциите към проблемите , които съпътстват лечението на децата им, днес всички облякоха цветни пижами. Те поискаха да се изработи и приложи адекватна национална стратегия и план за действие за деца, болни от рак.

Мая Манолова - омбудсман
Децата имат право на най-високите стандарти в медицинската грижа, имат право на приятелски настроено образование и на институции, в чийто фокус да са техните проблеми и интереси

При адекватни грижи около 80% от децата имат шанс за успешно лечение. По думите на специалистите обаче, децата у нас все още се лекуват с медикаменти, които в Европа отдавна за заместени с по-добри, с по-малко странични ефекти. Остава и проблемът с образованието, което се оказва недостъпно за тях заради дългия период на лечение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българският дунавски бряг се руши и изчезва
Българският дунавски бряг се руши и изчезва
Майки със смели сърца продават мартеници в Русе
Майки със смели сърца продават мартеници в Русе