НОВИНИ

Пхенян - непознатата столица на Северна Корея

Тази седмица светът с интерес проследи тридневната среща на лидерите на Северна и Южна Корея. Пхенян все повече се отваря към света, а севернокорейският лидер за първи път посрещна държавен глава от южната си съседка. Журналисти от цял свят имаха рядката възможност да "надникнат" отвъд завесата и да заснемат живота в столицата на Северна Корея.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
06:42, 21.09.2018
Чете се за: 01:09 мин.
По света

Свикнали сме да виждаме кадри на военни паради, снимки на лидерите и ... почти нищо друго. Само до преди месеци да посетиш Пхенян беше мисия невъзможна, а малкото туристи или допуснати журналисти, следваха строго определена от домакините си програма. Екип на френската телевизия успя да надникне в малка част от ежедневието на местните.

Час пик. Метрото. Жители на Пхенян четат днешнит вестници, но новините в тях се публикуват с няколко дни закъснение. Все още няма никака информация за посещението на президента на Южна Корея и журналистите имат забрана да питат местните по въпроса. Едно нещо обаче, е различно - пропагандата. Вече не се прокламират антиамерикански лозунги. Новото послание на режима е едно "мир на Корейския полуостров и затопляне на отношенията с Юга".

Пи Ян-линда, студент: Ние и Южна Корея имаме общи корени и общи интереси, а нашият велик лидер е на път да постигне нещо голямо. Ние сме една кръв, Корея е една, всички се надяват скоро да се обединим.
;

Макар и на този етап обединяване на двете кореи да не е сред реално постижимите идеи, крачка напред вече е факт - слово на омразата вече трудно може да бъде видяно. Както срещу Южна Корея, така и срещу САЩ.

Ким Ун-чол, продавач: Наредиха ни да свалим всички плакати след срещата в Сингапур.

Нан Ил-чонк, таксиметров шофьор: Градът се променя, построиха нови булеварди, сгради, всичко се развива с много бързи темпове.

Едно нещо остава непроменено - от всяка стена и от всеки ъгъл "наблюдават" портрети на Ким Чен-ун и на Ким Ир-сен. Служители на фабрика за коприна с възторг разказват за срещата си с Ким.

Ри Ран-ми, работничка във фабрика: Нашият лидер дойде на посещение тук. Много сме горди и щастливи.

Ким Уанг, работничка във фабрика: Обичаме страната си, обичаме и работата си, а свободното си време да прекарваме навън в парка. Не искаме да бъдем като капиталистическите държави.

Привидно щастливи. Така изглеждат хората в Пхенян или поне пред камерите на чуждестранните журналисти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще засегне ли Брекзит модата на Острова?
Ще засегне ли Брекзит модата на Острова?
Къде ще бъде ограничено движението през почивните дни
Къде ще бъде ограничено движението през почивните дни