НОВИНИ

Пхенян обяви, че е извършил успешен тест на водородна бомба

Северна Корея твърди, че е извършила успешно изпитание на първата си водородна бомба. В страната днес е регистрирано земетресение със сила 5,1 по Рихтер. Ако твърденията се окажат верни, това означава значителен напредък за ядрената програма на Пхенян. Южна Корея би тревога, а от НАТО и ООН осъдиха ядрените опити на Пхенян. Българското външно министерство е силно обезпокоено от новината. Оттам за пореден път призоваха Северна Корея да преустанови своята ядрена и балистична програма.

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
20:08, 06.01.2016
Чете се за: 01:01 мин.
По света

Взрив на водородна бомба като подранил подарък за рожден ден може да се случи само в Северна Корея. Лидерът й Ким Чен-ун става на 33 вдругиден. А днес по севернокорейската телевизия беше обявено, че в 10 сутринта местно време страната е извършила успешен тест на водородна бомба. Беше уточнено, че бомбата е малогабаритна. "Успешният опит присъедини Северна Корея към напредналите ядрени държави", гласеше изводът в официалното съобщение. По улиците на Пхенян новината беше приета с висока доза задоволство и съответните коментари

Юн Кук Хол, жител на Пхенян: "Докато Съединените щати продължават политиката си на агресия спрямо Северна Корея, разработването на водородна бомба е неизбежно.Огромно предизвикателство за световния мир. Така Южна Корея определи опасния опит, проведен от северната й съседка."
Пак Гън-Хе, президент на Южна Корея: "Сега нашето правителство трябва да решителни мерки срещу нови провокации от Северна Кория и да работи с международната общност, за да се увери, че изолираната държава ще плати цената за последния си ядрен опит."

Ако се установи, че Северна Корея наистина е взривила водородна бомба на ядрения си полигон, то това е открито нарушаване на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, заяви генералният директор на Международната агенция за атомна енергия.

Същото посочи в изявлението си генералният секретар на НАТО. Йенс Столтенберг призова Пхенян да се откаже от заплашителната риторика, атомните оръжия и ракетните си програми. Седмици, а може би и месеци ще са нужни, за да се установи дали действително Северна Корея е провела тест с водородна бомба.

Със сигурност е отчетен трус с магнитуд 5,1 по Рихтер в североизточната част на страната. Според експерти е пресилено да се твърди, че Северна Корея е ядрена сила. От 2006-та Пхенян е провел три ядрени опита с две плутониеви и една уранова бомба. В отговор Съветът за сигурност на ООН наложи на страната санкции.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Аптекари масово продават антибиотици без рецепти
Аптекари масово продават антибиотици без рецепти
Жена търси собственика на забравени пари
Жена търси собственика на забравени пари