НОВИНИ

Пхенян: Тестът на ракетата е само началото на военни операции в Тихия океан

Северна Корея обяви, че вчерашния тест на ракета е само началото на военни операции в Тихия океан, а американския остров Гуам беше определен като "предна база за инвазия". Съветът за сигурност на ООН единодушно осъди тази нощ действията на Северна Корея и призова Пхенян да прекрати всякакви изпитания с ракети.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
15:30, 30.08.2017
Чете се за: 00:57 мин.
По света

Макар и със закъснение севернокорейската държавна телевизия разпространи кадри от изстрелването и потвърди, че това е Хвасон - 12 - балистична ракета със среден обсег. Така Пхенян за първи път официално призна изстрелването на бойна ракета към Япония.

При предишните два случая - през 1998 и 2009 - когато севернокорейски ракети са прелитали над японска земя, Пхенян твърдеше, че това са ракети за изстрелване на сателити.

Севернокорейските държавни медии показаха снимки, от които се вижда, че Ким Чен Ун е присъствал на подготовката и на изстрелването и - както личи от кадрите - е останал изключително доволен, като го е нарекъл първа стъпка към военни операции в Тихия океан и прелюдия към възпирането на Гуам.

Съветът за сигурност се обяви за дипломатически и политическо решение на кризата, но не предложи нови санкции срещу Северна Корея.

Ники Хейли, постоянен представител на САЩ в ООН: Светът е единен срещу Северна Корея. Няма съмнение. Време е севернокорейският режим да осъзнае в каква опасност сам се поставя. Съединените щати няма да позволят това беззаконие да продължи.
ЛЮ ЦЗЕИ, постоянен представител на Китай в ООН: Китай винаги е бил за корейски полуостров без ядрени оръжия, за поддържане на мир и стабилност и уреждане на въпроса чрез диалог и консултации.
Василий Небензя, постоянен представител на Русия в ООН: Няма военно решение на проблемите на корейския полуостров. Трябва да изключим налагането на допълнителни едностранни санкции.

В западния японски град Ваджима днес се проведоха учения за действие при ракетно нападение. Участваха над 300 души, включително ученици. Вчера някои от жителите на остров Хокайдо споделиха, че не са знаели къде да се скрият, след като бяха призовани да намерят подземни убежища.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Искат забрана на пушенето на наргиле от непълнолетни
Искат забрана на пушенето на наргиле от непълнолетни
Седми ден труп на куче лежи в центъра на Варна
Седми ден труп на куче лежи в центъра на Варна