НОВИНИ

Пхенян разрушава полигона си за изпитания на ядрено оръжие

Северна Корея е на път да покаже на света доказателство за добрата си воля за ядрено разоръжаване. Група от чуждестранни журналисти е поканена да документира разрушаването на изпитателния полигон Пунгери. Очаква се там да стане ясно дали планираната за 12 юни среща между Ким Чен-ун и Доналд Тръмп ще се проведе или ще бъде отложена.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
17:04, 23.05.2018
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Поканените от Пхенян журналисти поеха на маратонско пътуване от град Уънсан, на източното крайбрежие на Северна Корея, към провинция Хамгьондо, която граничи с Китай. Пътуването включва 11 часа с влак, 4 - с автобус и един час пеша. На полигона Пунгери в недрата на местните планини, Северна Корея проведе всичките си шест изпитания на ядрено оръжие.

Рафаел Уобър, Асошиейтид прес: Най-доброто, на което можем да се надяваме, е да стигнем там и да се върнем възможно най-бързо. Най-вероятно няма да имаме контакт със света, докато сме там. Затова ще можем да съобщим, едва след като се върнем.
;

Взривяването на тунелите към полигона се очаква да стане утре или в петък. А включването и на южнокорейски репортери в групата се смята за обнадеждаващ жест от страна на Пхенян, след като тази седмица той отмени пореден кръг от преговори за помиряване със Сеул и дори заплаши с отмяна на срещата Ким-Тръмп. Тръмп призна, че тя може да бъде отложена. Но държавният му секретар е оптимист.

Майк Помпео, държавен секретар на САЩ: Имам усещането, че Ким ще оцени от каква помощ биха били американските технологии и ноу-хау за народа му. И ако се откаже от ядрените оръжия, Америка може да помогне на севернокорейците да да живеят много по-добре.

Бившият американски президент Джими Картър заяви пред изданието "Политико", че ако успее да постигне общоприемливо споразумение с Ким Чен-ун, Доналд Тръмп ще е достоен за Нобелова награда за мир.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отпускат пари на болниците в Ловеч и Враца, но не безвъзмездно
Отпускат пари на болниците в Ловеч и Враца, но не безвъзмездно
В памет на Цветелина Атанасова БНТ ще излъчи филма Сърдити ледове
В памет на Цветелина Атанасова БНТ ще излъчи филма "Сърдити ледове"