НОВИНИ

Пхенян ще затвори ракетен полигон под международно наблюдение

Северна Корея обеща да разруши основния си ядрен комплекс, при съответни стъпки на Вашингтон и ще допусне международни наблюдатели на затварянето на ключов ракетен полигон. Това са част от споразуменията, постигнати в Пхенян на третата среща на върха на двете корейски държави. Американският президент Доналд Тръмп оцени постигнатото като огромен прогрес със Северна Корея на няколко фронта. Още за резултатите, които включват и договорка за предстоящо първо посещение на севернокорейски лидер в Сеул.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:45, 19.09.2018
Чете се за: 00:56 мин.
По света

Двамата корейски лидери се споразумяха да работят за премахване на ядрените арсенали от Корейския полуостров - основна тема в разговорите като условие за траен мир и на историческата среща Доналд Тръмп - Ким Чен ун през юни. Наблюдатели сега оценяват като голям напредък съгласието на Пхенян да допусне независими наблюдатели на окончателното демонтиране на ключов ракетен полигон на Севера.

Ким Чен-ун - лидер на Северна Корея: Приехме пакт за край на бруталната и трагична конфронтация и вражда. Споразумяхме се да положим усилия за превръщането на Корейския полуостров в земя на мира, без ядрени оръжия и ядрена заплаха.

Двете корейски държави ще създадат буферни зони по границите си за избягване на случайни сблъсъци. Изтеглят се 11 поста от Демилитаризираната зона, над демаркационната линия се въвежда зона забранена за полети на самолети, безпилотни апарати и хеликоптери. Пограничното селище Панминчжон, което е под общ контрол, ще бъде разоръжено, като се започне от мините.

;
Мун Дже-ин - президент на Южна Корея: Поканих председателя Ким Чен -ун да посети Сеул в близко бъдеще и той прие. Близко бъдеще означава още тази година, освен ако не възникнат особени обстоятелства.

Северна и Южна Корея обявиха планове за свързване на железопътните си линии, ще позволят повече контакти на разделени семейства и ще търсят съвместно останки на войници от войната през 50-те. Двете страни ще излязат с обща кандидатура за домакинство на летните Олимпийски игри през 2032 година.

Високият гост от Юга опита традиционния северен специалитет - студена юфка "ненмьон", а първата дама на Сеул Ким Джун-сук присъства на извънучилищни занимания на ученици в Двореца на децата - комплекс с капацитет 12 хиляди души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов: Борбата с контрабандата ще продължи да бъде приоритет
Бойко Борисов: Борбата с контрабандата ще продължи да бъде приоритет
Проучване: Никоя институция не остава незасегната от общественото недоволство
Проучване: Никоя институция не остава незасегната от общественото недоволство