Северна Корея обеща да разруши основния си ядрен комплекс, при съответни стъпки на Вашингтон и ще допусне международни наблюдатели на затварянето на ключов ракетен полигон. Това са част от споразуменията, постигнати в Пхенян на третата среща на върха на двете корейски държави. Американският президент Доналд Тръмп оцени постигнатото като огромен прогрес със Северна Корея на няколко фронта. Още за резултатите, които включват и договорка за предстоящо първо посещение на севернокорейски лидер в Сеул.

Двамата корейски лидери се споразумяха да работят за премахване на ядрените арсенали от Корейския полуостров - основна тема в разговорите като условие за траен мир и на историческата среща Доналд Тръмп - Ким Чен ун през юни. Наблюдатели сега оценяват като голям напредък съгласието на Пхенян да допусне независими наблюдатели на окончателното демонтиране на ключов ракетен полигон на Севера.

Ким Чен-ун - лидер на Северна Корея: Приехме пакт за край на бруталната и трагична конфронтация и вражда. Споразумяхме се да положим усилия за превръщането на Корейския полуостров в земя на мира, без ядрени оръжия и ядрена заплаха.

Двете корейски държави ще създадат буферни зони по границите си за избягване на случайни сблъсъци. Изтеглят се 11 поста от Демилитаризираната зона, над демаркационната линия се въвежда зона забранена за полети на самолети, безпилотни апарати и хеликоптери. Пограничното селище Панминчжон, което е под общ контрол, ще бъде разоръжено, като се започне от мините.

© БТА
Мун Дже-ин - президент на Южна Корея: Поканих председателя Ким Чен -ун да посети Сеул в близко бъдеще и той прие. Близко бъдеще означава още тази година, освен ако не възникнат особени обстоятелства.

Северна и Южна Корея обявиха планове за свързване на железопътните си линии, ще позволят повече контакти на разделени семейства и ще търсят съвместно останки на войници от войната през 50-те. Двете страни ще излязат с обща кандидатура за домакинство на летните Олимпийски игри през 2032 година.

Високият гост от Юга опита традиционния северен специалитет - студена юфка "ненмьон", а първата дама на Сеул Ким Джун-сук присъства на извънучилищни занимания на ученици в Двореца на децата - комплекс с капацитет 12 хиляди души.