НОВИНИ

​Президентът Росен Плевнелиев не каза дали ще се кандидатира за втори мандат

Четвъртата година на президентската институция Президентът Росен Плевнелиев не каза дали ще се кандидатира за втори мандат на предстоящите президентски избори. Попитана дали би се кандидатирала за президент, вицепрезидентът Маргарита Попова каза, че не е мислила по въпроса и коментира, че има ценностна система и план на живота си не до края на 2016 г., а за доста по-дълго време.

bnt avatar logo
от БТА
13:57, 21.01.2016
Чете се за: 01:25 мин.
У нас

Двамата отговориха на тези въпроси по време на пресконференцията за четвъртата година от мандата си. В изявлението си президентът Плевнелиев посочи, че е твърде рано да се обявяват кандидатури и посочи, че всеки, който си мисли, че ще води десет месеца кампания, вместо да свърши нещо смислено за народа, със сигурност ще бъде наказан от народа. Според държавния глава ранното започване на дебатите по президентските избори ще промени истинския дневен ред на обществото днес - той не е партийните калкулации и кандидатури за предстоящите президентски избори, а голямата тема за справедливостта.

Росен Плевнелиев каза, че очаква до лятото да има отговорни действия, публични дебати, ускоряване на съдебната реформа, на антикорупционното законодателство, на отдавна чаканите смислени действия и реформи в българските прокуратура и съд. "Това очаквам аз, това очаква и народът. Наесен ще дойде времето да се правят и президентски избори. Ако цялата година обаче се заминаваме само с президентски избори, ще разочароваме гражданите", заяви Плевнелиев.

Попитана дали би приела предизвикателството да се кандидатира за президент, ако зад нея застане сериозна политическа сила, Маргарита Попова на свой ред попита какво означава предизвикателство и допълни, че това не е предизвикателство, а част, детайл от живота на човека. Тя заяви, че не е мислила по този въпрос и отбеляза, че има ценностна система и план на живота си не до края на 2016 г., а за доста по-дълго време занапред. Ще видим, каза Попова.

На въпрос за евентуални промени в конституцията, свързани с предстоящите президентски избори и с изискванията за избор на държавен глава, Росен Плевнелиев заяви, че не трябва да има и "капчица" съмнение, че каквито и промени да се правят в конституцията, те ще обслужват една или друга кандидатура, или някакъв субективен дневен ред. Промени в конституцията се правят с принципна позиция, по принципни въпроси, посочи президентът. Той добави, че основен стандарт в демократичната държава, каквато имаме претенция да сме, е изборното законодателство не се променя поне шест месеца преди изборите.

Много често слушахме политиците в последните 25 години да се оплакват именно от това - всеки път управляващите в последния момент извършваха промени в изборното законодателство, това създаваше недоверие, обществен проблем, защото всеки си мислеше, че това се прави в изгода на един или друг. Това не трябва да се случва в никакъв случай сега, каза Плевнелиев. Той призова да бъде спазен принципът и да не се правят промени в изборното законодателство шест месеца преди избори, за да покажем, че сме научили своите уроци от миналото и сме една по-устойчива демокрация.

Вижте целият запис на годишната пресконференция на президента Росен Плевнелиев и вицепрезидента Маргарита Попова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицейска акция в Кьолн
Полицейска акция в Кьолн
​Почина известната френска писателка Едмонд Шарл-Ру
​Почина известната френска писателка Едмонд Шарл-Ру