За проверката на бизнесмена Иво Прокопиев няма нищо чрезвичайно, тя е заради повдигнато обвинение. Законът ни задължава в тази ситуация да извършим проверка. Нямаме право на преценка, когато е повдигнато обвинение по текстове от НК ние сме задължени да направим проверка. Това каза в "Денят започва" Пламен Георгиев, председател на Комсия за отнемане на незаконно придобито имущество по повод искане за запор на имущество на Прокопиев, съпругата му и контролирани от него дружества за близо 200 милиона лева. Вижте във видеото целия разговор.

Относно "Каолин" и EVN той обясни, че в България действа т.нар "гражданска конфискация" , а именно по думите му, това е необяснимо богатство. "За нас няма значение какво е обвинението. то е поводът за започване проверка.", каза още Пламен Георгиев. "Философията на е да проверим източника на имуществото дали е законен, или не."

Пламен Георгиев, председател на Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество: Установихме преди 5 години продажба на дружеството "Каолин" и трябва да проверим приватзацията на това имущество, източникът на тези законен ли е или не. Няма как да признаем този доход за законен и оттам тези 150 млн. от юридическо лице са незаконни. Очевидно има теч на информация. Г-н Прокопиев съобщи, че е знаел през цялото време какво се случва. Информирали сме Държавна Агенция "Национална сигуност" за това от къде изтича класифицирана информация.

В студиото на БНТ Георгиев допълни, че са установили, че има несъответсвия повече от 14 млн лв, отделно, както и много нарушения при продажбната на "Каолин", която не му се признава като доход на юридическо лице. Установихме фрапиращи нарушения. Според него другата страна е говорила с общи фрази и епитети.

Според Георгиев, не е вярно твърдението на Прокопиев, че има присъда и че е запорилали дружеството Икономедия. По думите му само 7.5% са запорирани от Икономедия и няма никаква опасност за бизнеса му.


Иво Прокопиев с право на отговор в "Денят започва"

Иво Прокопиев с право на отговор в "Денят започва"

Съгласно Закона за радио и телевизия във връзка с участие в "Денят започва" на Пламен Георгиев, председател на Комисията за отнемане на незаконно прид...