НОВИНИ

Пламен Киров: Консултациите и връчването на мандатите бяха ненужно дълги

След като и Реформаторският блок не успя да състави правителство в рамките на 43-то Народно събрание, президентът Росен Плевенелиев трябва незабавно да назначи служебен кабинет. Това заяви за "По света и у нас" Пламен Киров - професор по конституционно право. Той напомни, че в конституцията много ясно е написано, че след неуспешен трети мандат, президентът назначава служебно правителство.

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:29, 20.12.2016
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Конституцията не предвижда срок, в който третият мандат трябва да бъде изпълнен или върнат, коментира Пламен Киров. Според него обаче като цяло процедурата с консултациите и връчването на мандатите е била ненужно дълга. Той е категоричен, че след като и реформаторите върнат мандата, президентът Плевнелиев трябва незабавно да назначи служебно правителство.

Проф.Пламен Киров: "Конституцията е категорична - Президентът не може да преценява дали да формира, дали да не формира, конституцията казва - назначава се служебно правителство. И очевидно президентът не може да избяга от това свое конституционно задължение."

Според Пламен Киров, ако сегашното правителство в оставка продължи да управлява до встъпване в длъжност на новоизбрания президент Румен Радев - това ще е нарушение на основния закон.

Проф. Пламен Киров: "За 25 години са ни се случили много неща, мисля че малко неща вече могат да ни изненадват. Нищо чудно и така да постъпят, но за мен това ще бъде едно пряко нарушение на конституцията от президента Плевнелиев."

Не е задължително Румен Радев да освободи служебен кабинет, назначен от Росен Плевнелиев, коментира Киров. Смята, че ако действащият президент подбере добър екип, той би могъл да продължи да работи и със следващия държавен глава.

Проф. Пламен Киров: "Ако Плевнелиев подбере достатъчно ерудирани и достатъчно политически неутрални министри и премиер на служебното правителство, няма никаква причина президентът Радев да освободи това правителство или ако се наложи и желае да направи промени, те няма да са драстични, няма да са на цялото правителство."

Сега на ход е президентът Плевнелиев - от него зависи дали ще остави правителството в оставка до 22 януари, дали ще го преназначи като служебно или ще назначи трети, в своя мандат, служебен кабинет.

.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мария Захарова: Тези, които оправдават убийството на посланика, са душевно болни
Мария Захарова: Тези, които оправдават убийството на посланика, са душевно болни
По-малко пътувания в чужбина за празниците
По-малко пътувания в чужбина за празниците