Планинската спасителна служба у нас става на 85 години. Хиляди човешки животи са спасени за това време, а само тази година над 2500 души са получили помощ от планинските спасители. Данните сочат, че всяка година инцидентите в планината се увеличават. Готова ли е службата за започващия зимен сезон и какви са съветите към туристи и скиори - разказва Зоя Велинова.

Първият спасителен отряд е създаден у нас през 1933 година. Днес 32 отряда помагат на пострадали хора в планината. От тогава работата и екипировката коренно са променени, разказва Петър Терзийски, който от 45 години е планински спасител.

Петър Терзийски - началник на ПСС Боровец: Дойдох специално, за да ви покажа как са изглеждали планинските спасители преди 85 години при създаване на службата. Това са ските и дрехите и виждате колко голям растеж има в тази посока.

Днес спасителите имат бази навсякъде, а най-много акции тази година са проведени в Рила, Пирин и Стара планина. Оказва се, че 2018 г. е рекордьор по спасителни акции. Най-много са пострадалите в района на Рилските езера, където все по-лесно се достига, а времето бързо се променя.

Причините за инциденти в планината са основно две - подценяване на условията в нея и надценяване на собствените възможности. Затова едно от най-важните правила е - не се движете сами в планината и при всички случаи носете със себе си зареден мобилен телефон.

Днес планинските спасители заявиха, че имат пълна готовност за новия зимен сезон, който започва до 2 седмици.

инж. Веселин Ганчев - председател на ПСС: Искам да предупредя скиорите, които ще се възползват още от първите дни в планината да внимават. Знам, че цяло лято са чакали този момент, но е факт, че ние наблюдаваме доста повече инциденти през първия ден. Нека не си развалят предстоящия сезон.

В акциите участват и над 600 доброволци, но от Червения кръст настояват дейността им да се уреди с предстоящите законови промени.

Христо Григоров - председател на БЧК: Да имат възможността тези хора, когато помагат при бедствия да бъдат освобождавани от работа, за да се включат в аварийните екипи. Сега Законът позволява това само на доброволците, които са към общините.

В празничния ден беше представена и книга, която разказва историята на планинската спасителна служба.